Fredag ble Texas truffet av orkanen Harvey, som da var kategorisert som en av de kraftigste kategoriene orkan. Fem mennesker er så langt meldt omkommet, men bare to dødsfall er bekreftet av amerikanske myndigheter. 

Siden har orkanen blitt nedgradert til kategorien tropisk storm, men meteorologene har rettet kraftige advarsler om enorme nedbørsmengder. Enkelte steder er nedbøren ventet til rundt 116 centimeter. Store deler av Texas er blitt rammet av enorm flom. 

Den nasjonale værvarslingstjenesten varslet i en melding i helgen at en storm med den nedbøren som Harvey vil gi ikke har hendt før, og at en ikke kan forutse konsekvensene. 

Uværet og oversvømmelsene vil vare i flere dager, ifølge amerikanske meteorologer. 

Hindrer oljeproduksjon

Orkanen Harvey kommer til å tvinge frem stans av mye av oljeproduksjonen i USA i de kommende ukene, melder Reuters. Nesten rekordmye av produksjonen vil være stengt, ifølge amerikanske myndigheter.

Flommen har hindret 11 prosent av USAs kapasitet for oljeraffinering og 25 prosent av oljeproduksjonen fra Mexicogulfen – i tillegg til en rekke havner langs kysten til Texas. 

Analytikere venter at manglende produksjon vil begrense tilgjengeligheten på amerikansk råolje, bensin og andre lignende produkter og drive opp prisen, skriver Reuters. Samtidig fortsetter stormen å komme med rekordnedbør vest for Houston – der det er både olje- og gassrørledninger. 

I en annen artikkel skriver Reuters at bensinprisene har nådd sitt høyeste nivå på to år som en følge av flommen. 

Selv om prisene blir drevet opp på kort sikt, er frykten at flommen kan skape langvarig skade for energisektoren i Texas. 

Regjeringen har enda ikke annonsert at de vil benytte seg av reservefatene til Strategic Petroleum Reserve (SPR). Der har amerikanerne nærmere 680 millioner fat olje, ifølge Reuters.

SPR ble dannet for å hindre forsyningsproblemer etter en handelsboikott fra flere av landene i oljekartellet Opec. 

Kan bli mer skade

I løpet av 48 timer over helgen har mer enn 76 centimeter regn kommet i Houston, og det er ventet mye mer fremover. Flere eksperter sier til Reuters at det er for tidlig å si hva slags varig skade katastrofen vil ha på oljesektoren i området.

– Vi vet rett og slett ikke hvilken skade alt dette regnet vil ha på Houstons energinfrastruktur, sier Andrew Lipow til Reuters. Han er president for energikonsulentselskapet Lipow Oil Associates LLC. 

https://twitter.com/NWS/status/901832717070983169

– Dette er ikke som noe vi har sett noen gang tidligere, sier Bruce Jefferis til byrået, sjef hos risikokonsulentene Aon Energy. 

Ifølge Lipow er det mulig at raffinerier i Texas blir stengt i over en måned. Så langt har det nest største amerikanske raffineriet blitt stengt av Exxon som en følge av flommen. Raffineriet holder til i Baytown i Texas og raffinerer 560.500 fat hver eneste dag. Shell har stengt sitt raffineri i Deer Park i Texas, og det kan hende det er stengt i en uke fremover.

Samtidig er det fortsatt noen raffinerier som ikke er blitt stengt. Motivene Enterprises har det største raffineriet for amerikansk råolje i Port Arthur, og det har enda ikke blitt hindret. 

Raffinerier ved kysten til Texas står for en fjerdedel av kapasiteten for raffinering i USA, ifølge Reuters. (Vilkår)

De lovet verden batterirevolusjon. Det endte med konkurs i USA
Det sveitsiske selskapet Alevo Group som ble startet av norske Jostein Eikeland, lovet verden ny revolusjonerende batteriteknologi. Nå er Alevos fabrikk i USA slått konkurs.
03:26
Publisert: