De siste fire ukene har det vært en jevn strøm av kjente politikere inn til Trump Tower. Republikanernes presidentkandidat i 2012, Mitt Romney, var frem til forrige uke mest favoritt til å bli USAs neste utenriksminister. Nå er han og New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani ute av spillet.

Kilder i Trumps overgangsteam sier til New York Times og Wall Street Journal at Rex Wayne Tillerson blir utnevnt til USAs utenriksminister. 64-åringen har jobbet hele sin karriere i ExxonMobil, og har ledet verdens største oljeselskap siden 2006.

Kjenner Russland

I et intervju som ble foretatt av Fox News lørdag, lovpriser Trump Tillerson, men bekrefter ikke utnevnelsen.

– Han er mer enn en næringslivsleder – han er en aktør i verdensklasse. Han er ansvarlig for hva jeg tror er verdens største selskap, sier Trump i intervjuet.

ExxonMobil hadde en børsverdi på 371,9 milliarder dollar fredag. Aksjekursen har steget med 14,2 prosent i år. Apple er verdens mest verdifulle børsnoterte selskap med en børsverdi på 617 milliarder dollar.

Tillerson har hatt tette bånd til Russland gjennom mange år. ExxonMobil forhandlet frem en avtale med det russiske oljeselskapet Rosneft i 2012. Tillerson er blitt tildelt den russiske vennskapsordenen av president Vladimir Putin.

– Det er en fordel at han kjenner mange av de russiske spillerne. Han har forhandlet frem store avtaler med Russland, sier Trump til Fox News.

«Kjeltring, bølle og drapsmann»

Politico beskriver forholdet mellom Tillerson og Putin som «nært». Dette bekreftes av eksperter.

– Veldig få næringslivstopper står nærmere Putin enn Tillerson. Valget av Tillerson, sammen med Trumps valgkampretorikk, gjør at vi vil stå foran en kraftig forskyvning i den amerikanske utenrikspolitikken overfor Russland, sier professor Jason Bordoff, som grunnla senter for global energipolitikk ved Columbia University, til Washington Post.

Direktør Ian Bremmer hos risikoanalyseselskapet Eurasia tror at Trump og Tillerson vil fjerne de økonomiske sanksjonene mot Russland.

«Den største endringen er slutten på amerikansk eksepsjonalisme – ideen om at USA sto for andre og bedre verdier enn andre land. Tillerson har erfaring, betydning som utenriksminister. Han er veldig høyt respektert som konsernsjef. Spørsmålet er hvilke verdier og prioriteringer du ønsker skal styre den amerikanske utenrikspolitikken», skriver Bremmer på Twitter.

Den republikanske senatoren John McCain er skeptisk.

– Jeg kjenner ikke til Tillersons forhold til Vladimir Putin, men det er en bekymring. Putin er en kjeltring, bølle og en drapsmann. De som beskriver ham som noe annet, lyver, sier McCain til Fox News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.