Richard Neal (70) har i 30 år representert demokratene i Representantenes hus for delstaten Massachusetts, uten å gjøre for mye av seg.

Som leder av skattekomiteen (House Committee on Ways and Means) er det formelt Neal som nå krever utlevert Donald Trumps ligningsattester for de siste seks årene. Denne uken går det formelt en stevning fra Neal til de føderale skattemyndighetene (IRS) om at ligningsattestene til Trump og seks av hans selskaper utleveres til skattekomiteen.

For Neal betyr dette en ny tilværelse i offentlighetens lys, sannsynligvis med stadige angrep fra presidenten, både på Twitter og ellers. Han har ingen tro på at presidenten vil offentliggjøre ligningene frivillig.

– Dette er en sak som sannsynligvis vil gå gjennom rettssystemet over tid, sier Neal til CNN.

Ja, men egentlig ikke

I moderne tid har alle amerikanske presidenter offentliggjort sine ligningsattester. Blant annet for å hindre mistanke om uheldige dobbeltroller og for generell åpenhet om personlige interesser.

Trump sa under valgkampen at han ville offentliggjøre sine, men trakk dette løftet tilbake etter at han ble valgt. Det har ført til mistanke om at Trump har noe å skjule, det være seg dobbeltroller, forretningsinteresser i Russland eller andre steder, eller om han har snytt på skatten.

Neal fremholder at det er avgjørende å få innsyn i ligningsattestene for at den lovgivende makt kan utøve sin kontrollplikt over den utøvende makt, altså presidenten og regjeringen.

Dette er særlig aktuelt med Trump siden han også er den eneste presidenten i nyere tid som ikke har solgt, men har beholdt alle sine forretningsinteresser etter å ha blitt valgt.

Denne uken gjentok Trump at han ikke vil offentliggjøre fordi ligningen fortsatt er «under revisjon», og at kravet er «en skam». Men ingenting i loven hindrer offentliggjøring selv om ligningen skulle være under revisjon.

Offentligheten har også bare Trumps ord på at ligningene hans virkelig fortsatt er under revisjon.

Det er verdt å merke seg at stevningen fra Neal er sendt direkte til IRS, ikke til finansdepartementet som ledes av Steven Mnuchin, som regnes som en av Trumps aller mest trofaste statsråder.

Demokratene, som overtok flertallet i Representantenes hus ved nyttår, og dermed flertall for å be om ligningsattestene, har brukt de siste ukene på en plan som de mener er juridisk farbar for å få ut ligningene.

– Vi må være helt sikker på at dette gjøres riktig, sier Neal.

Det er ventet at rettsprosessen kan gå i hvert fall frem til sommeren. Saken kan til slutt ende i Høyesterett, der Trump har plassert «sine» dommere, men som uansett har en plikt å dømme i henhold til loven.

Flere saker på gang

Demokratene i Kongressen har nå fått opp farten og det er flere saker som når som helst kan bli offentlige og inneholde politisk og juridisk sprengstoff. Domstolene har også flere saker på gang som kan ramme presidenten:

  • Mueller-rapporten. Demokratene krever umiddelbart frigitt hele rapporten. Trumps nylig utnevnte justisminister William Barr har bare offentliggjort et sammendrag på fire sider. Barr slår her fast at Trump ikke konspirerte ulovlig med Russland, men han konkluderer ikke når det gjelder mistanker om at Trump har hindret rettens gang.

En rekke amerikanske medier skriver nå, og viser til kilder i Muellers stab, at den fullstendige Mueller-rapporten inneholder informasjon som setter presidenten i et meget uheldig lys, og at Barrs sammendrag ikke avspeiler innholdet i rapporten. Trump selv sier han er «fullstendig frikjent».

Tidligere republikansk justisminister Alberto Gonzalez oppfordrer Kongressen til tålmodighet. Han sier de må vente på Barrs endelige rapport før det konkluderes med at Barr er i lommen på Trump.

– Vi vet allerede fra de fire sidene fra Bob Barr at det finnes skadelig informasjon som ikke er offentlig ennå, sier Gonzalez til CNN.

Han får støtte fra tidligere FBI-sjef James Comey, som da Trump sparket ham var med på å utløse hele Russland-etterforskningen.

Hvis saken går videre til domstolene kan det fort bli sommer før rapporten blir offentlig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Kongressen gransker 25 tilfeller der presidenten har overprøvet egen etterretning og gitt sikkerhetsklarering til egen stab, deriblant til datteren Ivanka Trump og svigersønnen Jared Kushner.
  • Kongressen gransker mistanke om ulovlig finansiering av Trumps innvielsesseremoni, blant annet med penger fra utenlandske interesser.
  • Domstolen Southern District of New York etterforsker president Trump og flere av hans selskaper og familie, blant annet for ulovlig valgkampfinansiering, hindring av rettens gang, skatteunndragelser og en rekke andre saker. Minst et dusin andre domstoler etterforsker også Trump for mulige lovbrudd.
  • Samtidig pågår flere saker mot tidligere medarbeidere til Trump. I disse sakene kan det komme frem informasjon som også rammer presidenten.