Amerikanske presidenter har helt siden Richard Nixon på 1970-tallet frivillig offentliggjort skattemeldingene sine. Dette ble det slutt på da Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus.

Trump nekter å legge frem skattemeldingene, og etter langvarig tautrekking med Demokratene i Kongressen havnet saken tirsdag i Høyesterett.

Trumps advokater hevder at presidenter nyter godt av full juridisk immunitet mens de innehar vervet, et synspunkt ikke alle deler.

Ikke hevet over loven

Høyesterettsdommer Elena Kagan, som regnes som liberal, understreket tirsdag at ingen, heller ikke presidenter, er hevet over loven i USA.

Hverken president Richard Nixon eller president Bill Clinton fikk medhold i Høyesterett da de krevde immunitet for straffeforfølgelse, Nixon i forbindelse med Watergate-skandalen og Clinton da han ble saksøkt av Paula Jones for seksuell trakassering.

Trumps støttespillere anklager Demokratene for å drive politisk motivert heksejakt på presidenten og at dette svekker hans muligheter til å utøve sitt embete.

Bryter tradisjon

To av de ni dommerne i Høyesterett er håndplukket av Trump selv, mens tre er utnevnt av andre republikanske presidenter. De fire øvrige er utnevnt av demokrater.

Dommerne var tirsdag samstemte i at Trump ved å nekte å frigi selvangivelsen bryter med en langvarig tradisjon.

– Vi har aldri tidligere måttet ta stilling til dette spørsmålet, og det er fordi presidentene og Kongressen har kommet frem til enighet, sa Kagan.

Høyesterett ventes å komme med sin kjennelse i saken innen utgangen av juni.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.