På sitt siste møte i oktober holdt den svenske sentralbanken, Riksbanken, renten uendret, men sikter seg fortsatt inn på å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng i desember eller februar.

Velger flytende

Får banken rett i sin rentebane, vil boligrentene i Sverige dobles de kommende årene, sa sentralbanksjef Stefan Ingves under en utspørring i finanskomiteen i den svenske riksdagen torsdag, ifølge Veckans Affärer.

Han sa også at det er viktig at alle regner på hvor store lån de kan ta opp og at det ikke kan utelukkes at enkelte husholdninger kan komme i klemme når rentene stiger.

– Flertallet av husholdningene har valgt flytende rente, og hvis vi får rett så vil rentene stige i overskuelig tid. Rentene på boliglån vil da dobles. Har man regnet feil kommer sikkert en og annen til å ta konsekvensene av det, sa han ifølge VA.

Tørt krutt

Visesentralbanksjef Martin Flodén sier husholdningene er godt rustet for renteendringene man ser for seg, men påpekte at Riksbanken ikke kan styre pengepolitikken etter de med høyest gjeld. Hvis inflasjonen skulle stige mer enn ventet, må banken handle med mer kraftfulle renteøkninger, noe som vil få større effekter på husholdningene med høy gjeld.

Skulle det igjen gå mot dårlige tider for svensk økonomi, sitter sentralbanksjef Stefan Ingves på tørt krutt for rundt 500 milliarder svenske kroner i form av utenlandsk valuta og gull, skriver Dagens Industri (DI).

Ved en alvorlig krise for enten den svenske kronen eller de svenske bankene, skal Riksbanken ifølge avisen kunne selge valutareservene og gullet på svært kort varsel. Men hemmelighetskremmeriet skal ifølge DI være stor.

Slik lager du cv: Dette bør du ha med og dette bør du absolutt ikke ha med
To eksperter forklarer.
02:48
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.