Fredag skal talman Andreas Norlén drøfte veien videre med sine visetalmenn, etter at han holdt separate møter med samtlige av Riksdagens partiledere.

Trolig blir det flere i tiden som kommer.

– Jeg ser for meg at det blir aktuelt med én eller flere nye runder med samtlige partiledere, for ytterligere diskusjoner, sa Norlén til pressen etter sonderingene.

Han sier han er optimist med tanke på veien videre, men mener det ikke kan legges skjul på at frontene er steile.

– Uten å røpe noen statshemmeligheter, så er ikke alle er enige om veien videre. Sverige har likevel løst vanskelige utfordringer tidligere, og det skal vi klare igjen, sa Norlén.

Han avviser at han har bedt konkrete partier om å sondere terrenget seg i mellom. Torsdag meldte svenske medier at Moderanternas leder Ulf Kristersson og statsminister Stefan Löfven har hatt samtaler, uten at det lå en regjeringsløsning i kortene.

Ber om at folket holdes utenfor

Moderaterna inngår i den borgerlige koalisjonen – Alliansen – som ellers består av Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna. På motsatt side står de rødgrønne og statsminister Löfvens parti Socialdemokraterna, samt Miljøpartiet og Vänsterpartiet.

Begge blokkene søker å danne en styringsdyktig regjering uten støtte fra Sverigedemokraterna, som ble det tredje største partiet etter valget.

Anders Sannerstedt, lektor i statsvitenskap ved Lunds Universitet, mener uken har vært preget av at ingen har latt seg rikke fra sine valgløfter, og at velgerne ikke er blitt noen klokere.

– Det har vært få overraskelser. En regjeringsløsning fremstår fortsatt som veldig uklar. Hittil har ingen ville trekke seg fra sine opprinnelige ønsker, ser Sannerstedt.

Talmannen har fire forsøk på seg for å danne en regjering. Skulle det ikke komme en løsning, må Sverige ut i sitt første nyvalg siden 1958.

– Jeg synes partilederne bør løse dette på egen hånd. Det er heller ikke sikkert at et nyvalg vil få et veldig annerledes resultat enn det siste, nemlig å bekrefte splittelsen mellom blokkene, sier han.

Åkesson advarte

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson sa torsdag at han hadde gjentatt at partiet ville sette ned foten for enhver regjering som ikke tok hensyn til deres politikk.

Ingen har banket på døren foreløpig. Åkesson ser ingenting i veien med nyvalg.

– Vi er ikke redd for nyvalg, og vi er klar til å bruke de maktmidlene vi har dersom vi ikke får innflytelse. Våre velgere har rett til det, sa partilederen, ifølge NTB.

Sannerstedt mener isolasjonen av partiet er noe som ikke er ventet å endre seg.

– De er nok i stand til å stemme for noe av Alliansens politikk, men Sverigedemokraterna blir ikke et koalisjonsparti.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norske næringslivstopper: Slik inspirerer Obama oss
Mange norske næringslivstopper ville høre Barack Obama snakke under Oslo Business Forum. Hvilke likhetstrekk ser de mellom seg selv og ekspresidenten?
03:52
Publisert: