Etter det svenske valget i september har landet gått inn et fullstendig politisk kaos. Til tross for måneder med forhandlinger har ikke Riksdagen klart å komme opp med et regjeringsalternativ.

Onsdag skulle Riksdagen stemme over Moderaternas leder Ulf Kristersson som statsminister. Han ønsket å bygge regjering sammen med Kristdemokraterna, men ble nedstemt av venstresiden, i tillegg til de borgerlige partiene Liberalerna og Centerpartiet.

Gjennom hele valgkampen har de fire borgerlige partiene stått sammen under navnet «Alliansen». Men etter valgresultatet har de vært avhengige av støtte fra Sverigedemokraterna for å få flertall i parlamentet.

Det har fått samholdet til å slå sprekker. Før avstemningen hadde alle partiene varslet om hva de ville stemme.

«Alvorligste krisen»

– Dette er nok den alvorligste krisen jeg har opplevd i Alliansen i alle mine år i politikken. Det er en unik hendelse at alliansepartier stemmer nei til en borgerlig statsminister. Det er nok det største som har skjedd i borgerlig politikk på 40 år, sa Kristersson på en pressekonferanse etter avstemningen.

– Men jeg vil likevel ikke legge alliansen død, understreket han.

Voteringen endte med 195 stemmer mot og 154 stemmer for.

– Centern gjør nå etter valget akkurat det vi sa før valget. Centern kommer ikke å gå inn i en regjering som krever aktiv støtte fra Sverigedemokraterna, sa Centerpartiets partileder Annie Lööf.

Kan bli nyvalg

Nå er det «talmannens» oppgave å komme opp med en ny statsministerkandidat. Talmannen er Sveriges svar på stortingspresidenten, og er personen som har ledet arbeidet med å finne et levedyktig regjeringsalternativ.

For hvert av talmannens nederlag går Sverige nærmere og nærmere et nyvalg. Det spekuleres i svenske medier i at det nå vil bli Centerparti-leder Annie Lööf som får sonderingsoppdraget. Statsviter Folke Johansson ved Göteborgs universitet tviler på at hun greier å samle nok støtte.

– Det mest sannsynlige er at det blir et nyvalg, sier han til NRK.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har vunnet pris for dialektbruken. Men skjønner du hva Jonas Strand Gravli sier?
00:30
Publisert: