Mandag denne uken ble en «blåmandag» for sittende statsminister Stefan Löfven, som ble stemt ut av stillingen av den svenske Riksdagen. Löfven blir riktignok sittende til et alternativ er på plass, og har vært åpen om at han ønsker å etterfølge seg selv.
Moderaternas Andreas Norlén er valgt til talman – tilsvarende norsk stortingspresident – og er ansvarlig for å peke ut neste kandidat til å danne regjering. Torsdag startet han samtaler med de andre partilederne.
Samme dag ble det også kjent at Löfven og Moderaternas leder Ulf Kristersson har hatt samtaler med hverandre, skriver Svenska Dagbladet.
Det skal ikke bety at selve regjeringsspørsmålet er noe nærmere løsning, men at partilederne snakket om hvordan «langsiktige spørsmål» på tvers blokkene kan løses, uansett hvordan en ny regjering kommer til å se ut.
Avisen opplyser at det var Kristersson som tok initiativ til samtalene.
Oppgitt Åkesson
Marja Lemne, lektor og ekspert på svensk politikk ved Södertörns högskola i Stockholm, sa til DN tidligere i uken at Löfven er avhengig av å slite Alliansen «fra hverandre» for å kunne ha håp om å bli sittende i statsministerstolen. Hun mente Liberalerna, som det minste partiet i Alliansen, ville vært et naturlig sted å starte.
Löfven var selv ordknapp i torsdagens møte med pressen, men sa at han mente svaret på regjeringspartiene ligger «i sentrum».
Jimmie Åkesson, leder for de utskjelte Sverigedemokraterna, sier han har gjentatt partiets holdning overfor talmannen om å ikke slippe til en regjering som ikke ivaretar deres velgeres interesser. Han innser at en slik løsning foreløpig er et stykke unna.
–Vi kommer ikke til å støtte en regjering, verken aktivt eller passivt, uten at vi får gjennomslag. Det forutsetter at de andre partier snakker med oss, noe de ikke gjør. Vi er åpen for forslag til hvordan det kan opprettes en kanal der vi snakker sammen uten at vi faktisk snakker sammen, men jeg ser ikke helt for meg hvordan det skal foregå, sa Åkesson.
Han uttalte til pressen at han sto klar til å stemme ned en Allianse-regjering.
Er klar til å bruke flere forsøk
I et intervju med SVT ble Norén spurt om han ønsker Ulf Kristersson som statsminister, ettersom Kristersson er lederen i Norléns parti.
– Jeg ønsker å være hele Riksdagens talman, og må vektlegge upartiskhet i mitt arbeid. Jeg har en erstatter i Riksdagen og skal legge min oppgave som talman før mine partipolitiske føringer, sa Norlén.
Den borgerlige koalisjonen, Alliansen, består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna. På motsatt side står de rødgrønne i Socialdemokraterna, Miljøpartiet og Vänsterpartiet. Begge søker å danne en styringsdyktig regjering uten støtte fra Sverigedemokraterna, som ble det tredje største partiet etter valget.
Selv om partiene har gitt uttrykk for hvem de ønsker, og ikke ønsker, å samarbeide med, håper Norlén at partilederne vil lette ytterligere på sløret.
– Det er blitt diskutert mye, men de har ikke snakket med talmannen under fire øyne. Nå er det viktig at alle trekker pusten, innser at valgkampen er slutt, og prøver å etablere en så stabil regjering som mulig, sier talmannen.
Etter torsdagens sondering, skal Norlén drøfte partiledersamtalene med sine visetalmenn, og potensielt kalle inn til en ny runde samtaler. Talmannen har fire forsøk på å foreslå statsminister før Sverige eventuelt må utlyse nyvalg.
– Det er en fordel å lykkes på første forsøk, men våre forfedre har vel forutsett at det kan by på problemer. Om jeg bruker mer enn ett forsøk, ser jeg ikke på det som et nederlag, sier han.
Tviler på nyvalg
Marja Lemne tror løsningen dukker opp før et nyvalg blir aktuelt.
– Vi får stole på at talmannen gjør en god jobb, men det blir en tøff utfordring. Noen partier må jo gå fra sine opprinnelige valgløfter om dette skal fungere, sier hun til DN.
Kristdemokraterna var første parti ut med å løsne på holdningene overfor Sverigedemkoraterna.
– Om man er trygg i sine grunnleggende holdninger, så bør man kunne akseptere all type støtte som finnes i Riksdagen, selv om den kommer fra Sverigedemokraterna, sa partileder Ebba Busch Thor til Svenska Dagbladet.
Torsdag var partilederen mer opptatt av å søke støtte et annet sted - nemlig hos Socialdemokraterna.
– Skal man få igjennom større politiske reformer, krever det blokkoverskridende samtaler. Det er naturlig at en vil trenge støtte fra Socialdemokraterna i en slik prosess, sa Bush Thor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.