Aksjemarkedene i USA falt kraftig fra start onsdag, mens investorene søkte trygge havner som statsgjeld og gull. I skrivende stund er Nasdaq ned 2 prosent, mens S&P 500 og Dow Jones er ned rundt 1,5 prosent. Dollaren falt til sitt laveste nivå siden valget i november. De fleste gir Donald Trump skylden, fordi frykten for politisk ustabilitet øker og riksrettspøkelset males frem av stadig flere.

De siste dagene har spekulasjonene virkelig skutt fart, viser et søk hos Bloomberg. Nyhetsorganisasjonen har satt sammen et panel av 30.000 Twitter-kontoer som de mener er mest relevante for den globale finansbransjen. Da DN søkte gjennom alle disse Twitter-kontoene ble det for tirsdag hele 533 treff på saker der brukerne omtalte Trump og riksrett i samme twittermelding. Tall for onsdag 17. mai er ennå ikke tilgjengelige.

Twittermeldinger med treff på
Twittermeldinger med treff på "Trump" og "impeach" (riksrett) blant 30.000 utvalgte kontoer som Bloomberg mener er relevante for verdens finansmiljøer. (Foto: Sjermdump)

Spekulasjonene om at Trump kom til å gjøre noe som førte til riksrett begynte allerede før valget, men dette er soleklar ny rekord. Tidligere topper i februar og april har stoppet rundt 200 saker per dag.

Nervøse investorer

Det kan diskuteres om twitter-meldinger er et godt mål på sjansen for at Trump stilles for riksrett. Men de ser ut til å være en god indikator på nervøsiteten hos investorene.

Trump gikk gjennom mange skandaler under valget, men det meste så ut til å prelle av på ham som vann på en gås. Han hevdet selv han kunne skyte folk på 5.th Avenue i New York uten å miste velgere. Aksjemarkedet har vært omtrent like robust mot anklager og skandaler knyttet til Trump som president, helt til nå.

Spekulasjonene om riksrett kommer etter en serie hendelser de siste dagene. Først fikk FBI-direktør James Comey sparken, en hendelse der Trump og hans folk hadde motstridende forklaringer om. Det skjedde forrige uke. Så kom nyheten om at Trump i samtaler med Russlands utenriksminister hadde røpet hemmelig informasjon. Det ble kjent mandag.

Men spekulasjonene tok først virkelig fart etter at et notat fra James Comey lekket til pressen tirsdag. I notatet skriver Comey at Donald Trump ba ham om å droppe etterforskningen av tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og hans forbindelser til Russland. Dette mener mange utgjør et forsøk på å forstyrre en pågående etterforskning av mulig samarbeid mellom Trump-kampanjen og Russland for å påvirke valget i november.

En president har ikke lov til å skape hindringer for at et lovbrudd blir etterforsket og oppklart. Det var i sin slike handlinger som felte president Richard Nixon.

Krever riksrett

Al Green, en representant for demokratene fra Texas, gikk onsdag morgen på talerstolen i Representantenes hus og ba om at det blir reist tiltale mot president Trump.

-Presidenten må stilles for riksrett, sier han, ifølge CNN, og understreker at dette er en sak han vil holde fast ved og ikke gi seg på.

Han understreket at det ikke nødvendigvis innebærer at presidenten blir dømt hvis kongressen går inn for riksrett.

-Det ligner på en siktelse, men er ikke helt det samme, sier han.

For riksrett skal føre frem kreves det støtte blant republikanerne, som har flertall både i Representantenes hus og Senatet.

En riksrett i USA kan startes ved et simpelt flertall i Representantenes hus. Selve rettssaken føres i Senatet og det kreves to tredjedelers flertall for å felle og avsette presidenten.

Det er langt frem til noe flertall eller supermajoritet for å dømme Trump. Da må han trolig bli sett på som så giftig for republikanernes fremtid at de er bedre tjent med å kvitte seg med ham. Fallende popularitet og stadig nye skandaler utgjør imidlertid små steg på veien, og etter Comey-lekkasjen uttalte Justin Amash at det kan være grunn til å stille Trump for riksrett, skriver Washingtonpost.com.

Amash, som representerer Michigan i kongressen, ble forrige uke den første republikanske representanten som gikk inn for en uavhengig etterforskning av forholdet mellom Trump og Russland.

Setter penger på riksrett

Sjansene for at Trump blir avsatt regnes som høy og har økt, ifølge tippeselskapene. Betfair regner det nå som 55 prosent sannsynlig at han går av før første presidentperiode utløper, og en analyse fra Predictwise.com, som vises til i en rapport fra Nordea, regner det for 27 prosent sannsynlig at Trump går av i løpet av 2017.

Selv om Trump ikke stilles for riksrett kan hans fallende popularitet gjøre det vanskeligere for ham å få gjennomført politikken sin, med planlagte tiltak for å blåse fart i økonomien.

-Det største spørsmålet nå er hva dette betyr for planen vi trodde man hadde. Er den forsinket eller er den død, spør porteføljeforvalter Jeremy Bryan i Gradient Investments overfor Reuters.com.

Grunnfjellet svikter

Trumps upopularitet og folks oppfatning kan trolig også påvirke sjansen for en rettssak. Og ifølge en spørreundersøkelse fra Public Policy Polling mener nå 48 prosent av amerikanerne at Donald Trump bør stilles for riksrett, mens 41 prosent sier de er uenige. Dette er første gang denne undersøkelsen viser flere for enn mot riksrett, undersøkelsen ble gjennomført 12.-14- mai, før de siste skandalene.

Andelen amerikanere som mener presidenten gjør en god jobb faller dessuten stadig. Det er nå 15,1 prosentpoeng flere som mener han gjør en dårlig jobb enn dem som er fornøyd. Det er det dårligste nivået til nå, ifølge Realclearpolitics.com, som samler opp og oppsummerer en rekke målinger.

Flere målinger viser dessuten at andelen som gir ham sterk støtte har falt enda mer i forhold til de som sier de er ganske fornøyd. Grunnfjellet kan svikte, og støtten kan se ut til å være mindre skuddsikkert enn Trump trodde.(Vilkår)