Ryktene har gått i uker og måneder, men nå synes endelig de fleste ekspertene å være enige. Mueller-rapporten, den mest navngjetne etterforskningsrapporten i moderne amerikansk politisk historie, er rett om hjørnet, og kommer kanskje alt til uken.

– Mueller har vært helt pottetett, det har ikke kommet en eneste lekkasje. Men jeg blir overrasket hvis de ikke har funnet noe. Nå starter kampen om offentliggjøring av rapporten, sier Asha Rangappa.

Asha Rangappa, USA-ekspert og kommentator, Yale University.
Asha Rangappa, USA-ekspert og kommentator, Yale University.

Hun foreleser jus ved Yale-universitetet, er tidligere FBI-agent, og er hyppig brukt som kommentator i amerikanske medier.

Rangappa spår en heftig juridisk og politisk strid om hva som skal skje med rapporten etter at Mueller har overlevert den til Trumps nye justisminister William Barr. Spesielt hvis rapporten inneholder kompromitterende opplysninger om presidenten.

Demokratene har alt uttrykt bekymring for at det lekkes lokk på rapporten, og de har foreslått lovendringer som sikrer offentliggjøring.

Justisminister William Barr.
Justisminister William Barr. (Foto: Andrew Harnik/AP/NTB Scanpix)

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole er mindre bekymret.

– Jeg tror det blir helt umulig å holde rapporten unna offentligheten. Hovedkonklusjonen legges uansett frem for Kongressen, og det viktige vil via pressen komme ut til folket, sier Melby.

Unntatt er eventuelle opplysninger som åpenbart truer den nasjonale sikkerheten.

Frykt og avsky i Det hvite hus

Alt under etterforskningen, altså før den endelige rapporten, har Mueller spredt angst og beven langt inn i Det hvite hus. Ingen enkeltsaker har opptatt president Trump mer enn Mueller-etterforskningen det siste året. Han har bokstavelig talt klaget over og anklaget Mueller hundrevis av ganger, ofte på Twitter, og Trumps advokat Rudy Giuliani sier åpent at strategien er å sverte Mueller for å vinne folkeopinionen.

Robert Mueller, uten å ymte så mye som et eneste ord i offentligheten eller lekke fra etterforskningen, kom i 2018 på tredjeplass i magasinet Times kåring over Årets person. For øvrig på plassen bak Donald Trump.

– Trump har lenge vært nærmest vært besatt av Mueller og etterforskningen, spesielt de siste ukene, sier Rangappa.

Har falt som fluer

Trump og hans støttespillere her lenge og høylytt påpekt at Mueller ikke har funnet et eneste fnugg av bevis for konspirering med russerne, og har krevet at etterforskningen droppes. Men tilstrekkelig mange republikanske kongressmedlemmer har skjermet Mueller til at Trump ikke har våget å sparke ham.

Rangappa påpeker at Trump har all grunn til å frykte Mueller, som hun beskriver som en mann med høy integritet, som ikke lar seg presse eller true. Han har da også lagt bak seg en slagmark av Trump-medarbeidere i løpet av etterforskningen.

Spesialetterforskeren og hans team har tatt ut tiltale mot 37 personer og juridiske enheter, hvorav syv har innrømmet skyld. Ti kriminalsaker går nå for retten, og flere er på gang. Fire personer har alt sonet kortere fengselsstraffer, tidligere valgkampsjef Paul Manafort ligger an til å tilbringe resten av livet i fengsel. Dommen faller 8. mars, mens presidentens tidligere fikser og advokat Michael Cohen i mai skal inn og sone tre år i fengsel.

Hverken Michael Flynn, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, eller Roger Stone, Donald Trumps mangeårige venn og rådgiver, er ennå dømt.

Men av dem som er dømt er ingen så langt funnet skyldig i å konspirere med Russland. Dommene går på økonomiske forhold, skattesvindel, valgkampfinansiering og for å lyve til Kongressen, FBI eller spesialetterforskeren.

Mer enn bare jus

Mueller skal altså overlevere etterforskningsrapporten til justisminister William Barr (68). Han har vært justisminister i bare vel en uke, men han har lang erfaring og var justisminister i vel et år under George H.W. Bush tidlig på 1990-tallet.

Spørsmålet er hva som så skjer. Under kongresshøringen rett før han ble godkjent som justisminister, understreket Barr at han vil følge loven og være mest mulig åpen, men han sier han ikke vil offentliggjøre hele rapporten. Barr understreket at det er han som bestemmer, men at han sannsynligvis vil legge frem et sammendrag av Mueller-rapporten for Kongressen, og at denne skal forfattes med hans egne ord.

Trump selv har hittil klart å styre seg og ikke legge noe offentlig press på Barr.

– Han er en flott mann og en flott person som virkelig respekterer dette landet og respekterer rettssystemet. Så alt er helt opp til ham, sa Trump sist onsdag på spørsmål om hva som skal skje med rapporten.

Trump gjentok dette denne uken, og understreker at det er helt opp til Barr, selv om det skulle skje mens Trump selv er i Vietnam og snakker med sjefen i Nord-Korea neste uke.

Svein Melby.
Svein Melby.

Melby har tillit til at Barr følger lover og regler til punkt og prikke, uavhengig av hvem det måtte ramme.

– Barr er en tøff person som ikke lar seg styre av Trump. Barr vet utmerket godt at opplysningene uansett vil komme ut til offentligheten, hvis han skulle velge å legge frem en meget barbert versjon, sier Melby.

Rangappa påpeker også at konspirasjon eller samarbeid, med Russland eller andre, ikke nødvendigvis må være kriminelt for å være en trussel mot rikets sikkerhet og amerikanske interesser. Hun spår at Trumps advokatkorps i Det hvite hus vil plukke på ethvert komma i rapporten som de tror kan ramme presidenten, og at mye vil handle om juridiske definisjoner og spissfindigheter.

– Jeg er blant dem som mener hele rapporten i prinsippet må offentliggjøres, sier Rangappa, som selv er jurist.

Avgjørende for riksrett

Melby minner om at Mueller-etterforskningen langt fra er den eneste etterforskningen mot Trump-leiren. Muellers mandat er kun å etterforske Russland-sporet. Parallelt pågår det flere etterforskninger av Trump, hans familie, medarbeidere og forretninger i regi av Kongressen, og kriminaletterforskninger i New York om blant annet for ulovlig valgkampfinansiering, skattesvindel, ulovlig vitnepåvirkning og for å hindre rettens gang.

Til sammen danner alle disse sakene et bilde, men Melby tror Mueller-rapporten er den som veier aller tyngst. Spesielt for dem som ønsker å stille Trump for riksrett.

– Mueller-rapporten vil veie tungt, og det er nok den som vil vippe alt i den ene eller den andre retningen, sier Melby.

Mueller-rapport eller ikke, neste uke blir garantert høydramatisk i Washington. Trumps nære medarbeider gjennom 12 år, Michael Cohen, skal i tre dager forklare seg for kongressmedlemmer, hvorav én dag for åpent kamera. Cohen sier han skal fortelle alt, og ifølge avisen The Wall Street Journal kommer han med opplysninger som vil sende kuldegysninger langt inn i Det hvite hus, om Trumps to akilleshæler, hans penger og hans familie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

FN: Om lag 200 familier er fortsatt igjen i dette området
IS opererer nå i et område som er mindre enn én kvadratkilometer.
00:55
Publisert: