Advarselen kommer nesten nøyaktig 90 år etter det store børskrakket på Wall Street i 1929 som det tok 25 år å hente seg inn fra.

Shiller advarer om truende bobler både i aksjer, obligasjoner og boliger, i et intervju med Investors.com.

– Jeg ser bobler overalt. Det finnes ingen steder å ta veien. Det gjelder bare å ri stormen av. Nå investerer folk selv om de venter fall, sier Shiller til Investors.com.

Det er særlig det amerikanske aksjemarkedet som han mener er overpriset. Han viser til forholdstallet CAPE (Cyclically Adjusted Price-To-Earnings) som han selv har utviklet. Det er et konjunkturjustert p/e-tall (aksjekurs/overskudd per aksje) som ser på hvor mye investorer betaler for inflasjonsjustert overskudd i gjennomsnitt over en ti års periode. CAPE viser hvor dyrt aksjemarkedet er ved å se bort fra kortsiktige forstyrrelser.

For øyeblikket er CAPE for amerikanske børsselskaper 29, som er langt over det historiske snittet på 17.

Før børskrakket i 1929 var CAPE på rundt 30. Det var imidlertid høyere før børskrakket i 1987 og hele 45 da dotcom-boblen brast i år 2000. Rett før startskuddet for finanskrisen i 2007 og børsfallet på 57 prosent frem til 2009 lå CAPE for amerikanske aksjer i snitt på samme nivå som nå.

Vil slutte i forskrekkelse

Shiller konkluderer med at historien viser at markedets vurderinger av aksjer kan stige til 45, som det gjorde for 20 år siden, eller miste halvparten av sin verdi.

Nå det gjelder obligasjonsboblen sier Shiller at den skyldes at folk rett og slett ikke bryr seg om enkel logikk. Det kan ikke fortsette slik det gjør, og kommer til å slutte i forskrekkelse.

En enda større pessimist er porteføljeforvalter Michael Pento hos Pento Portfolio Strategies.

– Når dette imploderer, er vi alle ute å kjøre. I global skala har vi aldri før skapt en så storslagen boble. Disse sentralbankene er uvitende, og har bevist det utover enhver tvil. Alt de kan gjøre er å prøve å holde boblen intakt. Det er ikke bare det at det er QE (kvantitative lettelser, red.anm.), men det er QE på steroider, sier Pento til USAWatchdog.com.

Med alle ubalansene i systemet er den amerikanske sentralbanken Fed ifølge Pento klar over at den neste lavkonjunkturen ikke vil være av den milde typen, så det fortsetter å pumpe for å unngå den skjebnen.

– Stupet i aksjemarkedet vil bli enormt og skje fra et mye høyere nivå, sier Pento til USAWatchdog.com.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.