Robinhood-aksjen falt nesten ni prosent torsdag, første handelsdag på teknologibørsen Nasdaq. Selskapet ble børsnotert til 38 dollar per aksje, betydelig lavere enn prisen på rundt 42 dollar de først hadde håpet på.
Fredag ettermiddag åpner Robinhood litt ned, over fire prosent etter et kvarters handel.
Men selskapets markedsverdi på vel 29 milliarder dollar er fortsatt over ti ganger så høy som ventet fremtidig driftsresultat (ebitda). I motsetning til mange andre nye børsnoterte selskaper tjente Robinhood litt penger, 7,5 millioner dollar i fjor. Men det var før alle problemene startet.
Dratt ned av Gamestop
I første kvartal i år tapte Robinhood hele 1,4 milliarder dollar. Tapene stammer nesten utelukkende fra Robinhoods rolle i den såkalte short-skvisen i spillselskapet Gamestop.
Robinhood måtte dekke posisjonene til tusenvis av kunder som hadde satset og tapt penger de ikke hadde.
Robinhood er med over 22 millioner personkunder blitt populær særlig blant unge og ofte uerfarne investorer som vil handle med aksjer, kryptovaluta og andre verdipapirer. Selskapet består i hovedsak av en app som tilbyr kundene å handle gratis eller billig, kunder som ikke går til de tradisjonelle meglerhusene og investeringsbankene. Robinhood har da også markedsført seg som en opprører og idealist, noe som også ligger i navnet.
Mange av disse unge såkalte «hordeinvestorene», eller «opprørsinvestorene», har en høne å plukke med den tradisjonelle finansbransjen. I Gamestop gikk disse småinvestorene til nærmest samordnede oppkjøp av aksjer for å hindre store institusjonelle investorer å tjene penger på å shorte Gamestop-aksjer, altså tjene penger på at aksjekursen i Gamestop skulle falle. Dette lyktes de med, i hvert fall delvis, og flere storinvestorer måtte ta milliardtap.
Den tradisjonelle finansbransjen var da også raskt ute og pekte på at selskaper som Robinhood er problematiske og uansvarlige, og kanskje også utgjør en ubehagelig konkurranse.
En milliard til gründerne
Gründerne Baiju Bhatt og Vlad Tenev er til tross for en trang start blitt meget velstående denne uken. CNBC opplyser at de to har solgt aksjer for 50 millioner dollar (440 millioner kroner) hver, i forbindelse med børsnoteringen, og de to sitter fortsett på betydelige aksjeposter.
Den tradisjonelle finansbransjen som har fått økt konkurranse fra Robinhood, med press på kurtasjeinntektene, har fortsatt grepet om børsnoteringer og fusjoner. Som tilretteleggere av børsnoteringen i Robinhood har de to investeringsbankene Goldman Sachs og JPMorgan Chase bokført et meget pent antall millioner dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.