Maskiner er stort sett bare så smarte eller dumme som folkene som programmerer dem. I fjor lærte hedgefondinvestorene dette på den tøffe måten, da dataknusende roboter som investerte 220 milliarder dollar basert på historiske trender gjorde det dårligere enn de fleste forvaltere og meglere, det være seg roboter eller mennesker.

Tapene var så ille at investorene trakk milliarder ut av en investeringsstrategi som paradoksalt nok i årevis er blitt vurdert som en god måte å beskytte porteføljer fra nedsiderisiko, altså tap.

Primitive

Nå viser det seg at algoritmene som følger trender er nokså primitive og har mange av de samme svakhetene som den menneskelige hjernen. De strever med å reagere raskt nok til de uforutsette bivirkningene av å avslutte et tiår med stimulus fra sentralbanken, og president Donald Trumps mange sprell.

– Modellene kan ikke holde følge med twitter-meldingene, sier Brooks Ritchey hos Franklin Templeton.

Han leder en avdeling som forvalter 3,6 milliarder dollar, og som nå har trukket seg ut av nesten alle typer robotinvestering.

Mye er med andre ord skjedd etter at robothandel, i bransjen kjent som Commodity Trading Advisors eller CTA, slo gjennom i kjølvannet av finanskrisen for ti år siden. Hele samfunn med kvantitative investorer, med datamaskiner kodet til å identifisere og utføre handler, ekspanderte ekspansjonelt, samtidig som algoritmene ble stadig mer sofistikerte.

Tre tusen milliarder dollar

Roboter står nå bak rundt en tredjedel av alle handler i hedgefondindustrien, som globalt utgjør rundt 3000 milliarder dollar. Dette inkluderer modeller som tar hensyn til variabler som selskapers lønnsomhet, trender i svingninger og endringer i økonomiske sykluser, før det tas beslutninger om å selge og kjøpe.

Robothandling har vært bra for og lønnsom for mange investorer, og er blitt hyllet for at de hindrer at irrasjonelle menneskelige følelser svekker dømmekraften.

Tilhengere av robottrading liker å gjøre det enkelt, ved å identifisere kjøp og salg ved å se på pristrender ved bruk av historiske data flere tiår tilbake. Når algoritmene sier at det er sannsynlig at markedet skal opp, plasseres automatisk kjøpsordre på alt fra derivater, futures, aksjer, obligasjoner og valuta. Eller motsatt, hvis markedsutsiktene ser svake ut tas det shortposisjoner som vedder på at markedet skal falle.

Problemet er at robottrading ikke er særlig god på overraskelser, noe det har vært massevis av nå som sentralbankene fjerner støttetiltakene i markedet, noe som har en tendens til å gi brå utfall og store svingninger i markedet. Eller en Twitter-melding fra Donald Trump som øker spenningen med Kina.

Bare den økte hastigheten i dagens marked gjør at historiske data er stadig dårligere egnet til å spå markedet.

«Overflødig strategi»

– Det er en strategi som kort sagt sannsynligvis er overflødig, sier Robert Frey, som har jobbet med robottrading, eller kvantitative investeringer, helt siden den spede starten på begynnelsen av 1990-tallet.

Frey, med en doktorgrad i matematikk og statistikk, jobbet tidligere med Jim Simons hos Renaissance Technologies da de vokste til å bli verdens største hedgefond basert på robottrading, og som nå forvalter rundt 58 milliarder dollar.

Frey startet sitt eget investeringsselskap, FQS Capital Partners, i New York i 2009 for å drive robothandel.

Men nå har han gradvis beveget seg bort fra denne investeringsmetoden.

Stemningsendringen kommer et tiår etter at CTA i 2008 for alvor kom på moten etter en gjennomsnittlig avkastning på 21 prosent. Robottrading ble ansett som en sikkerhet for investeringene mot uforutsette sjokk, og de store institusjonelle investorene kom pilende.

Februar-krasjet 2018

Men det var krasjet i februar 2018 som avdekket begrensningene for robottrading. Krasjet kom helt uventet etter sterk markedsoppgang i januar, bare for å snu brått noen dager senere.

Ulik lynhurtig high-frequency trading, er robottrading typisk programmert til langsommere endringer over dager eller måneder. Da CTA hadde tilpasset seg en ny trend, var verdier for milliarder fordunstet. Bare i februar var ni prosent av verdiene borte, det verste fallet på 15 år.

Kritikerne mener en for stor andel av pengene følger de samme trendene. Et tegn på at det kan være over er at David Harding, en britisk teoretisk fysiker som var med å grunnlegge robottrading på 1990-tallet, nå sier han satser på andre investeringsmetoder.

Men det er ikke alltid negativt med robottrading. Da S&P 500-indeksen i desember falt nesten ti prosent, hadde enkelte fond forvaltet med robottrading en liten oppgang.

Men Ritchey i Franklin Templeton sier dagens geopolitiske og økonomiske verden er for ustabil for robottrading. Han viser særlig til handelskrigen mellom USA og Kina, og brexit, men også den generelle verdensøkonomien.

– CTA trenger klarhet, ikke tilfeldigheter. Modellene er designet for en verden med non-crazy overskrifter, sier Ritchey.

Festen er ikke over, det er billige lån igjen. Hør fersk podkast fra Finansredaksjonen:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un endte brått. Det kan faktisk være en god nyhet
DNs kommentator Sverre Strandhagen forklarer hvorfor.
01:33
Publisert: