Filippinene lå i mange år bak de andre sørøstasiatiske landene i utvikling. Dette forspranget er Filippinene i ferd med å ta igjen.

Den filippinske økonomien fikk en vekst på 6,6 prosent i fjerde kvartal og 6,8 prosent for hele fjoråret. Dette er 0,1 prosentpoeng høyere enn den kinesiske veksten og en av de høyeste vekstratene i noe fremvoksende marked i verden. 

Rodrigo Duterte har vært en svært kontroversiell president. Presidentens utspill har forskrekket landets internasjonale partnere og investorer. 

– Duterte fortsetter med å sette en støkk i investorer med sine kontroversielle og uberegnelige utspill, sier seniorøkonom Gareth Leather hos Capital Economics i en kommentar.

Duterte har fornærmet alle, fra paven til USAs forhenværende president Barack Obama. Han har erklært krig mot narkotikamiljøene i landet og over 6000 mennesker er drept i henrettelser og gjengoppgjør.

– Med Duterte ved roret er det vanskelig å utelukke en plutselig endring i den økonomiske politikken eller forstyrrelser i den politiske stabiliteten. Begge deler kan føre til en forverring og en svekkelse av vekstutsiktene, ifølge Leather.

«Syk mann» friskmeldt

Duterte har truet med å bryte alliansen med USA. Han har vist seg mer positiv til USAs nyinnsatte president, Donald J. Trump, men har samtidig nærmet seg både Kina og Russland de siste månedene.

– Han har satt ned et kompetent økonomisk team som har betydelig innflytelse på presidentens økonomiske beslutninger, sier seniorøkonom Joey Cuyegkeng hos finansinstitusjonen ING til CNBC.

Filippinene er verdens 12. mest folkerike land med en befolkning på over 102 millioner mennesker. Privat forbruk står for rundt 70 prosent av bruttonasjonalproduktet, som i 2016 var på rundt 311 milliarder dollar – ti milliarder dollar mer enn Danmark og Malaysia. 

Vi ser en dreining mot en sterkere og bedre utviklet økonomi.
Frederic Neuman, analysesjef hos HSBC

Den gjennomsnittlige økonomiske veksten fra 2011 til 2015, under den foregående presidenten, var også på over seks prosent, men på begynnelsen av 1960-tallet var den filippinske økonomien tre ganger større enn den malaysiske. Tiår med diktatur og korrupsjon gjorde at Filippinene fikk karakteristikken som «Asias syke mann». 

– Veksten skyldtes ikke bare økt forbruk i forbindelse med valgkampanjen. Det er en bærekraftig økning i investeringer. Dette kan gi høyere inflasjon og den filippinske sentralbanken er den eneste i Asia som kan sette opp renten i år, ifølge analytiker Euben Paracuelles hos Nomura Holdings.

Makroøkonomisk stabilitet

Filippinene er langt mindre avhengig av eksportsektoren enn blant annet Malaysia, Thailand og Vietnam. Den proteksjonistiske politikken fra USA vil i liten grad ramme landet. Outsourcing av kundetjenester til amerikanske selskaper er mest sårbar.

Duterte la i fjor frem en tipunktsplan hvor utenlandske investorer kan ha majoritetseierskap i lokale selskaper, skattereformer og store infrastrukturinvesteringer. Duterte har foreslått infrastrukturinvesteringer på 1350 milliarder kroner.

Valget av Duterte skremte investorer. Nøkkelindeksen ved Manila-børsen falt med nesten 20 prosent i fjor høst, men har tatt seg opp den siste måneden.

– Vi ser en dreining mot en sterkere og bedre utviklet økonomi. De siste regjeringene har jobbet hardt for å sikre makroøkonomisk stabilitet som funger som et anker, sier analysesjef Frederic Neuman hos HSBC til Bloomberg News.

Den filippinske sentralbanken mener vekstpotensialet er på rundt syv prosent de neste årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva betyr det at Trump trekker USA fra frihandelsavtalen TPP?
DNs kommentator Bård Bjerkholt om USAs exit fra frihandelsavtalen TPP.
02:16
Publisert: