President Donald Trumps mangeårige venn og tidligere rådgiver Roger Stone (66) er grytidlig fredag morgen amerikansk tid pågrepet og arrestert i Fort Lauderdale, Florida. Pågripelsen kom som følge av en tiltalebeslutning fra Washington D.C.

Det melder en rekke amerikanske medier, som The Washington Post. Arrestasjonen er en følge av den lenge pågående etterforskningen i regi av spesialetterforsker Robert Mueller, som særlig ser på Trumps påståtte Russland-affærer.

Stone skal ifølge Mueller blant annet ha kommunisert med Trumps valgkampstab om hackede e-poster med Wikileaks. Det skal dreie seg om stjålne e-poster tilhørende motkandidat Hillary Clinton og hennes valgkampstab, som Wikileaks var i besittelse av. Stone mistenkes også å ha kommunisert med russisk etterretning, bevisst eller ubevisst.

Stone er tiltalt på syv punkter, blant annet for å hindre etterforskning, ulovlig påvirkning av vitner og for å ha løyet til myndighetene.

Stone har tidligere sagt offentlig, ifølge nyhetsnettstedet Axios, at han regnet med å bli tiltalt av Mueller.

Bortsett fra å være venn av Trump, har Stone i dag ingen formell posisjon i Trumps administrasjon. Men han var som rådgiver til tider dypt involvert i Trumps valgkamp.

Stone har jobbet som lobbyist og rådgiver, eller såkalt politisk konsulent og strateg, for flere ledende republikanske politikere, som Richard Nixon, Ronald Reagan og Bob Dole, i tillegg til Trump.

Den siste i rekken

Roger Stone er den siste av flere arrestasjoner i Trumps nære krets, som følge av Muellers etterforskning.

Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort sitter alt arrestert, men han nekter skyld. Hans nære medarbeider Rick Gates har inngått et forlik som innebærer samarbeid med påtalemyndigheten

Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har innrømmet skyld. Det samme har Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen, og tidligere rådgiver George Papadopoulus.

Så langt har Mueller startet kriminell rettsforfølgelse av minst 34 personer, hvorav syv amerikanere, 26 russere og én nederlandsk borger, samt tre russiske organisasjoner.

«Individual 1»

Trump er offisielt «Individual 1» i spesialetterforsker Muellers Russland-etterforskning. Det viser rettsdokumentene i New York mot Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen, som i desember ble dømt til tre års fengsel blant annet for ulovlig valgkampfinansiering og skattesvindel.

Cohen har også inngått et rettsforlik der han innrømmer å ha løyet til Kongressen for å beskytte «Individual 1», altså Trump. Konkret gjelder dette blant annet Trumps planer om å bygge et Trump Tower i Moskva.

I sin edsvorne forklaring for retten sa Cohen at også familiemedlemmer til «Individual 1» i Trump Organization ble orientert om byggeplanene i Moskva.

Trump har hele tiden sagt at disse planene ble skrinlagt lenge før han stilte som presidentkandidat. Cohen sier nå at planene var høyst reelle helt frem til sommeren 2016, altså etter at Trump ble republikanernes kandidat, bare noen måneder før valget.

Cohen skal også forklare seg om dette i Kongressen, men denne forklaringen har blitt utsatt etter at Cohen mener Trump-sfæren har kommet med trusler mot hans familie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norsk laks selges ny måte i Singapore: Målet er 200 laksebanker i løpet av året.
– Jeg fikk en visjon i hjertet mitt; å selge laks gjennom salgsautomater, sier Manish Kumar, som tidligere jobbet for Salmar på mørekysten.
00:52
Publisert: