– Femstjernersbevegelsen og Ligaen har informert presidenten om at de er i samtaler for å komme fram til en mulig regjeringsavtale, og at de trenger 24 timer på å utvikle dette initiativet, heter det i en uttalelse fra presidentpalasset i Roma onsdag.

Samme dag varslet Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi at han ikke vil stå i veien for et regjeringssamarbeid mellom Ligaen og Femstjernersbevegelsen (M5S).

– Hvis en annen politisk kraft fra sentrum-høyre-koalisjonen ønsker å ta ansvar for en regjering med Femstjernersbevegelsen, så noterer vi det med respekt, sier Berlusconi.

– Det er helt klart ikke opp til oss å legge ned veto eller stille betingelser, men i denne saken vil vi med sikkerhet ikke gi et tillitsvotum, sier han videre.

Det kan bety at den politiske krisen i Italia er over, og at landet likevel får en regjering på plass etter valget 4. mars.

Press mot Berlusconi

Ifølge italienske medier har støttespillerne til Ligaens leder Matteo Salvini lagt kraftig press på Berlusconi for å få ham til å godta en regjering uten hans eget parti Forza Italia.

Forza Italia skal være dypt splittet i spørsmålet.

Berlusconi sa onsdag at Femstjernersbevegelsen ikke er moden nok til å ta politisk ansvar, men han fastholdt at en regjering mellom Ligaen og M5S ikke vil bety slutten på samarbeidet i høyrealliansen, som både Ligaen og Forza Italia tilhører.

Det var tidligere ventet at president Sergio Mattarella kom til å nominere en statsminister for en såkalt «nøytral» regjering onsdag kveld.

Ønsket klarsignal

Ligaen og M5S har til sammen nok plasser i nasjonalforsamlingen til å kunne danne en flertallsregjering. Men Salvini og resten av Ligaen har likevel ønsket forsikringer fra Berlusconi om at han ikke er imot en slik plan.

Beskjeden fra Berlusconi kommer to dager etter at Italias president ba partiene støtte en midlertidig regjering, som skulle utarbeide statsbudsjett og legge til rette for nyvalg i 2017.

Både Ligaen og M5S motsatte seg dette. De har i stedet bedt om nyvalg i juli hvis ikke en levedyktig regjering kommer på plass.(Vilkår)

Tidal-saken på tre minutter
Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger
02:57
Publisert: