En annen statlig TV-kanal, CGTN, var først ute med nyheten på Twitter, men fjernet meldingen etter kort tid, uten at det kom noen beskjed om hvorfor. Nesten en time senere kunngjorde CCTV landingen i sin TV-sending klokken 12 i Beijing. Kort tid etter la CGTN igjen ut meldingen om landingen, som skjedde halvannen time før den endelige offisielle beskjeden kom ut.

Kineserne skriver romfartshistorie når de nå har gjennomført den første myke landingen på månens mørke side. Sonden skal gjennomføre eksperimenter og utforske det uberørte terrenget som en del av et tokt kineserne har planlagt i årevis.

Med torsdagens månelanding vil Kina markere seg som et land med høy økonomisk vekst og teknologisk ekspertise, som bevis på at Kommunistpartiet har klart å få landet ut av fattigdom.

Kineser til månen før 2020?

Landet har i en årrekke prioritert romfartsprogrammet sitt, og president Xi Jinping har tidligere tatt til orde for å gjøre Kina til en supermakt i verdensrommet.

Kinesiske spesialister snakker også om å sende et menneske til månen før 2020 og ha en operativ romstasjon i verdensrommet på samme tid.

Jordens nærmeste nabo roterer rundt sin egen akse på en sånn måte at nesten halvparten av den aldri er synlig her nede fra. Baksiden ligger i et evig mørke der solens stråler aldri når fram.

Månens bakside har aldri blitt utforsket av mennesker eller romfartøy, men en svært eksklusiv gruppe amerikanske astronauter har sett den mens de har fløyet i bane rundt månen. Apollo 8 var det første romfartøyet som gikk rundt månen. Julenatten 1968 kunne William Anders ta det første bilde av en «jordoppgang», at Jorden tilsynelatende står opp over månens horisont.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette bør du vite når du kjøper parmesan
Har du opplevd at parmesanen blir smakløs i kjøleskapet? Se denne.
01:05
Publisert: