Saken oppdateres.

Tidligere grenseinspektør Frode Berg er pågrepet for spionasje i Moskva, melder det russiske nyhetsbyrået Rosbalt.

Flere norske medier meldte tidligere i desember at Berg hadde blitt arrestert under en reise i Moskva, men det var ikke da kjent hva han var anklaget for. Berg har tidligere jobbet ved grensen i Sør-Varanger, skriver NTB.

Får bistand

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet (UD) til DN.

Han opplyser at den fengslede har advokat.

– På grunn av lovpålagt taushetsplikt kan vi ikke kommentere en pågående konsulærsak ytterligere, sier Andersen i UD.

DN Har vært i kontakt med den norske ambassaden i Russland, som ikke vil kommentere saken og henviser til UD.

Spionasje

– Jeg kan bekrefte at Frode Berg ble fengslet for to måneder den 6. desember, altså til 5. februar, sier pressetalskvinne Jekaterina Krasnova ved Lefortovo-domstolen til VG.

Berg er arrestert ut ifra paragraf 276 i den russiske straffeloven, som omhandler spionasje, ifølge Rosbalt. Det russiske sikkerhetspolitiet mener han skal ha gitt informasjon til både norske myndigheter og CIA.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS er saken anket, men det er ikke satt en dato for rettshøringen.

Rosbalt skriver at Berg skal ha handlet som en representant for Røde Kors og skal ha hjulpet flyktninger fra Ukraina på grensen mellom Russland og Norge. Ifølge NRK har Berg i flere år vært engasjert i norsk-russisk samarbeid. Han har blant annet vært styremedlem i kunstprosjektet Pikene på broen.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Grunnkurs i julenisse
Julenissen er tyrkisk. Og nederlandsk. Men først og fremst amerikansk. Men det er ikke Cola som har farget han rød.
01:36
Publisert: