På 77-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark, hvor sovjetiske militærstyrker frigjorde Kirkenes, møtte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sin russiske motpart, Sergej Lavrov, i Tromsø.

Dette var det første møtet på toppledernivå for Huitfeldt, og det var det første møtet fra russisk side med en utenriksminister fra et NATO-land, etter at Russland trakk ut alle sine diplomater fra Nato for en uke siden.

– Vi hadde gode og åpne samtaler om områder der vi er enige og uenige. Jeg tok selvfølgelig opp at vi er dypt bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Russland. Vi hadde også sikkerhetsspørsmål der vi er uenige, sa Huitfeldt etter møtet med Lavrov.

Ber om flere møter

I tussmørket ved 18-tiden mandag la de ned blomster ved graven for falne sovjetiske soldater i Tromsø. Like etter bar det rett i det første bilaterale mellom Russland og Norges nye utenriksminister.

Det første håndtrykket mellom Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Norges ferske utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skjedde på kirkegården i Tromsø der de to la ned kranser på minnegraven over sovjetiske soldater.
Det første håndtrykket mellom Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Norges ferske utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skjedde på kirkegården i Tromsø der de to la ned kranser på minnegraven over sovjetiske soldater. (Foto: Gunnar Lier)

Mens Huitfeldt har vært utenriksminister i halvannen uke, har Lavrov vært Russlands utenriksminister i 17 år.

OPERASJON LAZAREV: Slår alarm om kartlegging av Norges kritiske infrastruktur magasinetPlus

Da de to møtte pressen sa Lavrov at Russland ønsker mer forsvarsdialog med Norge:

– Selvsagt har vi uenigheter med våre norske naboer, noe vi diskuterte ærlig og åpent. Vi tok opp spørsmålet om å fortsette konsultasjoner mellom våre forsvarsministre og våre utenriksministre, sa han.

På direkte spørsmål fra russisk presse om det vil være mer kontakt mellom de norske og russiske forsvarsministrene fremover, svarte han slik:

– Vi har ikke noe forhold til Nato. Men vi har et forhold til Norge – og så på sikkerhetsfronten. Vi vil gjerne ha et forhold på øverste nivå mellom forsvarsministerne, i tillegg til sikkerhetskonsultasjonene som pågår, sa Lavrov.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kritiserte Nato kraftig under presseseansen i Tromsø.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kritiserte Nato kraftig under presseseansen i Tromsø. (Foto: Gunnar Lier)

Ingen venn av Russland

Møtet i Tromsø kommer i forbindelse med ministermøtet i Barentsrådet, hvor Norge er vertskap. Ifølge NTB deltok ikke Russland på det forrige møtet i Barentsrådet, for to år siden i Sverige. DN er kjent med at Lavrov takket ja til invitasjonen like før det norske valget.

Det iskalde forholdet mellom Nato og Russland preger stemningen rundt møtet. For en uke siden avviklet Russland all kontakt med Nato, og trakk hjem sin delegasjon fra Natos hovedkvarter. Det kom som en respons på at Nato utviste åtte russiske diplomater og anklaget dem for spionasje.

Lavrov trakk frem at Norge og Russland har en felles historie og et godt samarbeid på grensen, men benyttet muligheten til å rette harde skyts mot Nato:

– Nato er ingen venn av Russland. De bestemte seg for at de ikke ønsket å være vennlige, og ikke ønsket at Grunnakten skal være grunnlaget for vårt forhold. De sier at Russland og Kina sammen er selve trusselen mot Nato, sa Lavrov.

Grunnakten er en samarbeidsavtale mellom Nato og Russland inngått i 1997, samtidig som det ble opprettet et fellesråd for sikkerhetspolitiske konsultasjoner med Russland.

Huitfeldt til Moskva

Lavrov mener uenighetene bunner i ideologi, og en idé om hvem som skal styre verden, og kom med et spark til NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og utenriksminister Anniken Huitfeldt kommer ut fra møterommet etter det første bilaterale møtet dem i mellom i Tromsø.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og utenriksminister Anniken Huitfeldt kommer ut fra møterommet etter det første bilaterale møtet dem i mellom i Tromsø. (Foto: Gunnar Lier)

– Min gode venn Jens Stoltenberg, som pleide å være en eksellent statsminister i Norge, sier nå at Nato må være ansvarlig for sikkerhet i hele verden, i Stillehavet.

Russland blir en prøvelse for den nye regjeringen også dnPlus

Han understreket imidlertid at Norge er pragmatisk land, og at Russland ønsker å være det samme.

– Hva enn Norge må gjøre som et medlem av Nato, så er jeg sikker på at Norge vil gjøre det med en stor bevissthet rundt viktigheten av forholdet til Russland, sier Lavrov.

Russlands utenriksminister sa også at han har invitert Huitfeldt til å komme til Moskva «når hun mener det er passende».

På vei inn til en felles middag bekreftet Huitfeldt at hun har takket ja til invitasjonen.

Signal fra russerne

Kristian Åtland, sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener russerne vil benytte møtene i Tromsø til å sondere om det er et skifte i norsk russlandspolitikk med den nye regjeringen.

– Lavrov er en mann med travel agenda. At han velge å prioritere å reise til Tromsø i to dager for å møte Anniken Huitfeldt, er et signal i seg selv. Han mener det er viktig, og det virker som han har forberedt seg godt, sier han.

I den nye regjeringsplattformen heter det at man skal «videreutvikle det bilaterale samarbeidet med Russland i nord» og at man skal styrke den utenriks- og sikkerhetspolitiske dialogen i nord.

– På en måte kan regjeringsskiftet ha nyhetens interesse. Det er en ny regjering som har skrevet at de skal intensivere dialog. Det kan godt tenkes at det har skapt forhåpninger og forventninger på russisk side, sier sjefforskeren.

Justisministeren: Vil se på sikkerhetsloven

Ifølge Åtland har Russland et ambivalent syn på Norge: På den ene siden er vi et naboland de ønsker å ha et pragmatisk og godt forhold til.

– På den andre siden betrakter de Norge som medlem av en allianse som Russland har et kronisk vanskelig forhold til, sier Åtland.

Men det er også krevende for Norge. Som DN skrev i helgen har russiske fartøyer systematisk har kartlagt sivil norsk infrastruktur, som strøm- og kommunikasjonsledninger og rørledninger for olje og gass, på norsk sokkel i nord.

– Norge har gjennom flere år forsøkt å trekke Natos ressurser og oppmerksomhet mot de nordlige havområdene, og det har vært større NATO-øvelser i nord enn før, sier han og viser til at en ny stor øvelse, «Cold Response», står på trappene i Ofoten-området i mars-april 2022.

– Det allierte nærværet kan bli utfordrende å håndtere overfor Russland. Man må balansere avskrekking med beroligelse, og ulike former for tillitsbygging, sier Åtland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.