Danske Bank er nå anmeldt til dansk Økokrim for hvitvasking i Russland. Ifølge anmeldelsen ble 190 kontoer i banken brukt til å hvitvaske 203 millioner dollar. Pengene skal ha kommet fra svindel og korrupsjon, blant annet av personer nær president Vladimir Putin.

Danske Bank beskyldes for grov forsømmelse av plikten til å kontrollere at banken ikke brukses til kriminell virksomhet.

Hedgefondforvalter Bill Browder er utrettelig i kampen mot korrupsjon i Russland.
Hedgefondforvalter Bill Browder er utrettelig i kampen mot korrupsjon i Russland. (Foto: Jeff Gilbert)

Jakten på Putin

Det er Bill Browder i Hermitage Capital som har sendt anmeldelsen. Han har i en årrekke jobbet med å avsløre korrupsjon og maktmisbruk i kretsen rundt Putin, og hans innsats har ført til at USA og flere andre land har innført lovgivning mot dette.

President Putin har offentlig fordømt disse lovene, som rammer mange rikinger i kretsen rundt ham. Russland har da også svart med å etterlyse Browder for påstått økonomisk kriminalitet i Russland.

Knyttes til dødsfall

Browder skriver i en twitter-melding at anmeldelsen mot Danske Bank er knyttet til det påståtte drapet på den russiske advokaten Sergej Magnitskij i 2009.

Blant dem som skal ha figurert offentlig som mottagere av penger fra Danske Bank er den russiske cellisten Sergej Roldugin, som står nær Putin. Browder og hans folk mener mange av de personene som figurerer offentlig er stråmenn for folk høyere opp i det russiske maktapparatet.

Det baller på seg

Dette er bare den siste anmeldelsen mot Danske Bank for grov forsømmelse i forbindelse med hvitvasking og svindel, hovedsakelig i Øst-Europa.

Danske Bank er alt under etterforskning for tvilsomme transaksjoner på 8,3 milliarder dollar gjennom sin avdeling i Estland i perioden 2007–2015. Blant annet for personer høyt på strå i Aserbajdsjan.

I den siste anmeldelsen står også avdelingen i Estland sentralt.

Danske Bank har tidligere fått en skarp reprimande fra danske tilsynsmyndigheter for svake kontrollrutiner mot hvitvasking i Estland.

Hverken Danske Bank eller danske påtalemyndigheter har foreløpig villet kommentere den siste anmeldelsen.(Vilkår)

Sirkuset brexit
Britiske EU-motstandere frykter at Storbritannia aldri kommer seg ut av EU.
01:25
Publisert: