En hemmelig CIA-rapport som Washington Post har fått innsyn i, konkluderer med at Russland forstyrret valget i USA og at målet var å hjelpe Donald Trump til seier.

Stjålne eposter fra den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clintons valgkampsjef ble offentliggjort løpende av WikiLeaks gjennom hele valgkampen. Også andre medlemmer av partiets ledelse ble utsatt for hacking.

Det republikanske partiet skal ifølge New York Times også ha blitt hacket, men ble ikke utsatt for tilsvarende lekkasjer.

– Skjedde ikke

Fredag beordret avtroppende president Barack Obama full gransking av hackerangrepene i presidentvalgkampen. Granskingen skal være gjennomført innen Donald Trump tar over som president 20. januar.

Trumps overgangsteam har liten sans for granskningen, og beskylder lørdag CIA for å ha politiske motiver.

– Jeg tror det er folk i disse byråene som er opprørt over resultatet av valget, sier Trump-talsmann Sean Spicer.

– Etterretningen er feil. Det skjedde ikke, sier Spicer til CNN.

– Wow

Den kraftige reaksjonen mot etterretningstjenesten CIA vekker oppsikt i Washington.

– At den påtroppende presidenten i USA bare avviser en faktabasert rapport som etterretningstjenestene har utarbeidet fordi den er i konflikt med det han antar. Wow, sier general Michael Hayden, som tidligere har vært sjef for både NSA og CIA, til CNN.

I etterretningsrapporten som er lekket, går det fram at CIA er sikker i sin sak, de konkluderer med «høy grad av sikkerhet». Dette er ifølge Hayden sjeldent.

– Disse etterretningsdataene er betydningsfulle. Trump fortsetter å benekte at russerne sto bak, og hevder det ligger en politisk agenda bak, sier han.

Brifing

USAs nasjonale etterretningssjef James Clapper brifet en gruppe senatorer om de ferske opplysningene i et møte bak lukkede dører forrige uke, melder NBC News. Blant dem som var til stede var Demokratenes avtroppende leder i Senatet, Harry Reid.

Han anklager nå FBI-direktør James Comey for å holdt informasjon om den russiske kampanjen tilbake fra offentligheten. I et intervju med MSNBC krever han at Comey nå går av.

– Det er ingen tvil om at etterretningstjenestene har funnet forbindelser til den russiske regjeringen. FBI har hatt dette materialet i lang tid. Men Comey, som er republikaner, nektet å avsløre denne informasjonen om Russland under presidentvalget, sier Reid.

Liten margin

Comeys beslutning om å orientere Kongressen om et funn av flere eposter som kanskje kunne knyttes til Hillary Clintons epostserver, helt i sluttfasen av valgkampen, vakte sterke reaksjoner. Senere kom det fram at epostene ikke var nye, og FBI la materialet til side.

Mange demokrater mener lekkasjene som Russland skal ha stått bak kan ha hatt innvirkning på presidentvalget.

De avgjørende statene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin ble til sammen avgjort med omkring 80.000 stemmer i Trumps favør. På landsbasis fikk Hillary Clinton nær 2,8 millioner flere stemmer enn Donald Trump.(Vilkår)

Årets gasellevinner: - Ikke gjør som oss
Norsk Oppdrettsservice er årets nasjonale gasellevinner. Dette er deres tips til andre som vil lykkes som gründere.
00:41
Publisert: