Koblingene mellom USAs president Donald Trump og Russland blir stadig flere og mer intrikate.

De tre mest alvorlige Russland-avsløringene knytter seg til noen av Trumps nærmeste: Donald Trump junior og Trumps svigersønn Jared Kushner, samt tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

– Disse tre sakene kan være av kriminell art, sier Robert Singh, professor og USA-ekspert ved Birkbeck, University of London til DN.

Donald Trump Junior.
Donald Trump Junior. (Foto: Richard Drew/AP/NTB Scanpix)

1. Donald Trump jr.

Denne uken kom nye avsløringer som knytter president Donald Trumps eldste sønn til Russlands regime. Donald Trump jr. (39) møtte den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja i juni i fjor. Veselnitskaja har tette bånd til Kreml – den russiske regjeringen, ifølge The New York Times.

Trump jr. mottok i fjor sommer en epost der han ble lovet avsløringer om demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton. Sønnen til Trump svarte: «Hvis dette er det du sier, elsker jeg det (...)».

Spørsmålet er hvorvidt dette møtet kan ha vært et brudd på amerikansk lov, som forbyr personer å motta noe av verdi fra utenlandske myndigheter eller av en utenlandsk statsborger, ifølge avisen.

– Dette er en alvorlig utvikling. Trump-administrasjonen har gått fra å benekte enhver kobling med Russland til å drive med skadekontroll. Problemet nå er at det stadig kommer nye drypp, sier professor Peter Trubowitz ved avdeling for USA-studier på London School of Economics and Political Science (LSE).

Trubowitz tror denne lekkasjen kommer fra Trumps indre krets i Det hvite hus.

– Det ser ut til at denne saken kommer fra administrasjonen som følge av manglende tillit til Donald Trump. For hver dag dette kommer på avisenes førstesider, blir det vanskeligere for Trump-administrasjonen å komme i gang med sin politiske agenda, sier Trubowitz.

I møtet med den Kreml-tilknyttede advokaten deltok også Trumps svigersønn Jared Kushner og tidligere valgkampsjef Paul Manafort.

Manafort trakk seg i august i fjor etter avsløringer om hans forbindelser med Russland og det tidligere Russland-vennlige regimet i Ukraina gjennom blant annet flere oligarker.

Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn.
Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn. (Foto: Carolyn Kaster/AP/NTB Scanpix)

2. Michael Flynn

Michael Flynn var Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver før han ble sparket 13. februar. Årsak: Han løy om Russland-forbindelser.

Flynn hadde irregulær kontakt med russiske embetspersoner, blant annet Russlands ambassadør i USA, Sergey I. Kislyak, både før og etter at han ble utnevnt til sikkerhetsrådgiver.

Kontakten han hadde med Russlands ambassadør kan være et brudd på en lov kalt «the Logan Act», som forbyr borgere å opptre som private utenrikspolitikere.

Den førtidspensjonerte generalen løy senere om denne kontakten overfor visepresident Mike Pence. I tillegg unnlot Flynn å nevne at han har mottatt penger fra den statlige russiske tv-kanalen, RT.

Flynn har nektet å la seg avhøre av Kongressen om Russland-saken.

– Det lukter «smoking gun» av Flynn-saken. Flynn har nektet å la seg avhøre, noe som underbygger mistanken om at han har noe å skjule, sier professor og USA-ekspert Robert Singh ved University of London.

Singh har vondt for å stole på at forklaringene til Donald Trump junior, Michael Flynn og Jared Kushner er sanne.

– Det er også et spørsmål om disse påståtte koblingene til Russland er et brudd på amerikansk lov og kan få konsekvenser for de involverte, inkludert Donald Trump, sier Singh.

– Hvor sannsynlig er det at Donald Trump ikke kjente til noen av disse sakene?

– Jeg tror det er svært sannsynlig at han visste nøyaktig hva de gjorde. Men jeg tror også at Trump har unngått å nevne det i eposter og i telefonsamtaler, noe som kan gjøre det vanskelig å bevise, svarer Singh.

Jared Kushner, Donald Trumps svigersønn og rådgiver.
Jared Kushner, Donald Trumps svigersønn og rådgiver. (Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix)

3. Jared Kushner

Donald Trumps svigersønn og nære rådgiver, Jared Kushner, er også deltagende i Russland/Trump-sagaen.

Kushner foreslo å etablere en hemmelig kommunikasjonskanal mellom Trumps overgangsteam og russiske myndigheter, ifølge The Washington Post.

Trumps svigersønn er også under FBI-etterforskning for sine møter med Russlands USA-ambassadør og en russisk næringslivsleder. Kushner informerte ikke om disse møtene da han ble sikkerhetsklarert for jobben i Det hvite hus, skrev The New York Times i april. 

Et eiendomsselskap tilknyttet Kushner fikk et lån på 285 millioner dollar, tilsvarende drøyt 2,4 milliarder kroner, fra Deutsche Bank for å refinansiere et av selskapets eiendommer i New York. Dette skjedde under Trumps valgkamp og mens Deutsche Bank ble anklaget for hvitvasking av russiske penger.

Avsløringene knyttet til Kushner, Flynn og Trump jr. vekker sterke reaksjoner blant politikere og kommentatorer i USA og verden over. Men for amerikanerne som stemte på Trump, betyr det lite, ifølge Singh.

– Flesteparten av Trumps støttespillere mener mediene lyver og at Trump forteller sannheten. Det gjør det også vanskelig for republikanerne i Kongressen å gå mot Trump. Det høres kanskje kynisk ut, men så lenge Trump har støtte, er det ikke sikkert at dette vil få noen konsekvenser for ham, sier Singh.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: