Eiendomsarvingen Jared Kushner er gift med datteren til USAs president Donald Trump, spilte en viktig rolle i den vellykkede valgkampen og har seilet opp som en av de mest innflytelsesrike rådgiverne i Det hvite hus det siste halvåret. 

Kushner trekkes stadig lenger inn i etterforskningen av Trump-kampanjen og dens mulige forbindelser til Russland under og etter valgkampen. Avisen Washington Post skriver mandag at et eiendomsselskap tilknyttet Kushner fikk et lån på 285 millioner dollar, omtrent 2,4 milliarder kroner, fra storbanken Deutsche Bank for å refinansiere et av selskapets eiendommer i New York. 

Anklaget for hvitvasking

Ifølge avisen kom lånet samtidig som Kushner var tungt involvert i sin svigerfars valgkamp og mens storbanken var involvert i to svindelsaker og anklager om at storbanken muligens deltok i en russisk hvitvaskingsoperasjon. Det ble inngått forlik i begge sakene i desember og januar, ifølge avisen, som poengterer at disse båndene vil kunne etterforskes av den tidligere FBI-sjefen Robert Mueller, som leder etterforskningen av Trump-kampanjens mulige Russland-forbindelser.

Det ble kjent tidligere i år at også Kushner omfattes av FBI-etterforskningen for sine møter med den russiske ambassadøren Sergey Kislyak og en fremtredende russisk næringslivsleder. Nå kan han altså også etterforskes av Mueller og hans medarbeidere for sine mulige Russland-bånd.  

Hverken Kushner eller storbanken har ønsket å uttale seg til Washington Post. 

Russland-storm

Det har stormet rundt Trump og hans medarbeidere helt siden den høytstående sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn måtte gå av etter å ha løyet om sine Russland-forbindelser og samtaler. 

Omtalen av Trump-kampanjens mulige Russland-forbindelser har pågått i ukevis, og spekulasjonene om presidenten blir stilt for riksrett, tiltar både i USA og internasjonalt. Bare de siste par månedene er Trump anklaget for å ha delt hemmelig informasjon med den russiske utenriksministeren i Det ovale kontor, han ga FBI-sjef James Comey sparken, og er under etterforskning for anklager om at han skal ha hindret etterforskningen av Flynn. Det hvite hus sier medierapportene ikke er korrekte.

Den tidligere FBI-sjefen Robert Mueller skal lede etterforskningen av Russland-forbindelsene. Amerikanske sikkerhetsmyndigheter har slått fast at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske valget, og tidligere sikkerhetstopper har uttalt at det foreligger bevismateriale som rettferdiggjør etterforskningen av Trump og hans medarbeidere. Det er ikke blitt påvist at Trump selv har noen ulovlig kontakt med russiske aktører og han har avvist alle anklager.

Mueller skal utrede «den russiske regjeringens innsats for å påvirke det amerikanske presidentvalget 2016 og relaterte spørsmål», heter det fra justisdepartementet i USA.

Uheldige forbindelser

I tillegg til etterforskningen av Kushner har det vært en rekke uheldige Russland-forbindelser for Trump-kampanjen:

Washington Post har gått gjennom alle mulige forbindelser mellom Trumps innerste sirkel og russiske aktører, og slår fast at 18 personer har slike tilknytninger – inkludert Trump selv.

Benekter anklagene

Det hvite hus og Donald Trump har gjentatte ganger benektet anklagene om kontakt med russiske aktører.

På Twitter har Trump anklaget tidligere president Barack Obama og tidligere utenriksminister og presidentkandidat Hillary Clinton for ulovligheter, og kalt etterforskningen av mulige Russland-forbindelser for en «heksejakt».

Under en pressekonferanse tidligere i år svarte Trump følgende på om han selv mener å ha gjort noe kriminelt:

– Jeg synes det er helt tåpelig, alle sier det.

Tidligere denne måneden bekreftet Trump selv at også han er under etterforskning etter at amerikanske medier hadde meldt om det samme like før(Vilkår)

Slik reagerer finansministeren på stormen mot Bjørn Dæhlie
Bjørn Dæhlie fikk gjennomgå for sine uttalelser om formueskatt. Slik reagerer finansministeren.
01:36
Publisert: