– Gazprom har informert om at det ikke er i stand til å levere gassvolumene som er forespurt for i dag, og peker på at det ikke er mulig å levere gass gjennom Østerrike. Derfor er dagens gasstilførsel fra Russland til Eni gjennom Tarvisio-terminalen lik null, sa Eni, Italias største olje- og gasselskap i en uttalelse lørdag ettermiddag.

Gassledningen, som kalles Trans Austria Gas, er den største som går inn til Italia, ifølge S&P Global. Gassledningen går fra Russland via Ukraina og Østerrike, for så å gå inn nordøst i Italia.

En talsperson fra Eni sier ifølge Bloomberg at det per nå ser ut til at Østerrike fremdeles får gass fra Gazprom.

– Vi jobber med å sjekke med Gazprom hvorvidt det er mulig å få i gang gasstilførselen til Italia igjen, sa talspersonen.

Gazprom sier at stansen kommer av at den østerrikske operatøren av gassterminalen har nektet å inngi «transport-nominasjoner» etter regelverksendringer Østerrike innførte i slutten av september. Også Gazprom sier at de prøver å finne en løsning med italienske kjøpere.

Stengingen kommer bare dager etter at gassledningene Nord Stream 1 og 2 er sprengt, og også kort tid etter at Italia fikk ny regjering.

Regjeringen, ledet av Giorgia Meloni, ligger langt ute til høyre i det politiske landskapet og flere medlemmer har tidligere vært utpreget Russland- og Putin-vennlige.

Regjeringen består av partiene Italias Brødre, Ligaen og Fremad Italia, og de to sistnevnte har tradisjonelt stått relativt nærme Russland.

I etterkant av eksplosjonene ved Nord Stream 1 og 2 har Italia, som en rekke andre land, skrudd opp beredskapen til havs og langs gassrørledninger, melder Reuters.

Bloomberg skrev også denne uken at Italia, som er regnet som det landet i Europa som har vært nest mest avhengig av russisk gass etter Tyskland, nå har sikret seg tilstrekkelig med alternative gassforsyninger for å komme seg gjennom vinteren. Dette selv om Russland skulle stanse gasseksporten fullstendig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.