– Det har vært et veldig uoversiktlig og dramatisk døgn i Russland som vi har kunnet følget i mediene. Det er også hendelser som det russiske folk har kunnet følge, og det er fortsatt ganske mange ubesvarte spørsmål, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Statsministeren forteller at han søndag morgen møtte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) hvor de diskuterte situasjonen i Russland.

Støre understreker at han som statsminister er varsom med å spekulere i hvordan situasjonen er nå og hvorfor Prigozjin plutselig snudde, men sier følgende:

– Alle kan tenke seg at den usikkerheten de opplevde igår reiser mange spørsmål rundt måten det styres på i Russland, fra veldig sentralt hold som nå er blitt helt klart utfordret. Så dette får vi følge i dagene som kommer.

– Om vi går langt historien så viser seg det å ha leiesoldater, eller folk som betales utenfor den vanlige hæren, det kan fort vende seg og skape ustabilitet. Og det er en versjon av det vi ser nå.

Delte ikke etterretning

Lørdag kom det frem at amerikansk etterretning allerede onsdag skal ha orientert medlemmer av regjeringen og kongressen om at Prigozjin hadde militære planer. NRKs journalist stilte følgende spørsmål rundt dette:

– Amerikansk etterretning skal ha fått nyss om det som var i ferd med å skje et par dager i forveien om at Wagner-gruppen kunne gå til et opprør. Er det en etterretning som ble delt med norske myndigheter?

– Nei, ikke direkte vil jeg si.

Støre mener uttalelsene fra Wagner-lederen de siste ukene og månedene har vært helt uvanlige, og at det åpenbart er mye konflikt, men at mange spørsmål gjenstår.

Støre sier at Norge er upåvirket og at det ikke vil være aktuelt å trappe opp grensesikkerheten. Han legger til at regjeringen og utenrikstjenesten følger situasjonen tett, og statsministeren skal i dag rise videre til Island for å diskutere situasjonen med sine nordiske statsministerkollegaer og Canadas statsminister Justin Trudeau.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.