Da møtet om krigen i Ukraina startet i FNs sikkerhetsråd torsdag, var det viseutenriksministeren som satt på Russlands plass. Først en time senere, etter at innleggene til blant annet Norge og USA var ferdige, dukket utenriksminister Sergej Lavrov opp. Etter å ha langet ut mot Vesten, forlot han møtet i en fart.
– Det synes jeg er veldig talende for den måten Russland nå opptrer på. Det var saklige innlegg fra alle delegasjoner, og det at han velger å ignorere alle, komme og snakke og så gå rett etterpå – det mener jeg er et uttrykk for at Russland ikke vil høre på det verden har å si, sier statsminister Jonas Gahr Støre på telefon til NTB.
– Ingen planer om det
Han viser til at land som Kina og India, som til nå har vært støttende og vist forståelse for Russlands posisjon i konflikten, denne gangen kritiserte Putins krigføring i Ukraina.
– Det var ikke støttende budskap, og en understreking av at folk har rett til å leve trygt innenfor sine landegrenser, leve med suverenitet, ikke bli utsatt for angrep, og en sterk oppfordring til at krigen må slutte. Det kom fra alle parter. Det at Lavrov markerer at han ikke vil lytte til det, det synes jeg er et uttrykk for det tankesettet som nå preger den russiske ledelsen, fortsetter Støre.
– Kan det da være aktuelt med ytterligere sanksjoner fra Norge sin side, som for eksempel et forbud for russiske skip å legge til i norske havner?
– Nei, vi har ingen planer om det. Vi har fulgt hovedsporet i de europeiske sanksjonene og vil ha nær kontakt med Europa om det også fremover, konstaterer Støre.
Bet seg merke i to ting
Lavrov brukte sin taletid i Sikkerhetsrådet til blant annet å hevde at russere og russisktalende i Ukraina i årevis er blitt nektet sine rettigheter. Han brukte også nazister, fiktive kupp og fingerte folkeavstemninger som argumentasjon for hvorfor det var viktig for Russland å handle militært i Ukraina.
– Det var stort sett kjente standpunkter, men jeg la merke til at han ikke nevnte folkeavstemningene i de okkuperte delene av Ukraina, eller mobiliseringen som president Putin har tatt til orde for.
– Hva tror du er årsaken til det?
– Det er vanskelig å si årsaken, men det kom litt motsigende signaler fra Moskva for noen dager siden. Først ble det sagt at slike folkeavstemninger måtte vente noen måneder. Nå er budskapet at det skal skje om noen få dager. Det er ikke sikkert at alt som nå kommer fra Russland, bygger på enighet i ledelsen.
Avviser Zelenskyj-ønske
Støre mener det viktig å fortsette presset mot Russland, og at et sterkt og samlet FN er den beste fremgangsmåten for å vise Putin og hans støttespillere at de står alene i konflikten.
– Samtidig tror jeg det etter hvert vil komme press internt. Dette er tross alt en krig som går utover russere og som tar livet av russisk ungdom. Jeg sa det også i innlegget mitt: Jeg tror ikke dette er en krig det russiske folk ville valgt fritt, hadde de kunnet velge.
Tidligere i uken ba Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj verdenssamfunnet frata Russland stemmeretten i FNs institusjoner og vetoretten i Sikkerhetsrådet. Så langt vil ikke Støre gå.
– Men, det har vært understreket at land som selv går til angrep, bruker vetoretten mot at det kommer opp i Sikkerhetsrådet. Det er ikke i tråd med hvordan regelverket fungerer og viktig at vi påtaler, sier han.
(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.