Den siste brannen var tirsdag i St. Petersburg, ved sykehuset St. George, som behandler covid-19-pasienter. Ifølge Reuters var det fem personer som omkom i brannen, inkludert fire personer på en intensivenhet. Øverste leder ved sykehuset og doktor Valerij Stritsjeletskij opplyser at en av legene på intensivenheten sto rett ved en respirator som brøt ut i flammer rett foran vedkommende. Respiratorene var installert bare ti dager tidligere. Den russiskproduserte respiratoren brukes i behandlingen av de alvorligste tilfellene.

En lignende hendelse, med den samme respiratormodellen, er rapportert inn fra sykehusbrannen i Moskva lørdag, der én person døde og flere hundre ble evakuert. Også dette er et sykehus som behandler covid-19-pasienter.

Granskes

Det russiske helsetilsynet Roszdravnadzor opplyser at det nå skal granske kvaliteten og sikkerheten på respiratorene ved de to sykehusene, og ved sykehuset i St. Petersburg er bruken av den spesifikke modellene stanset inntil videre. Minst to andre regioner i Russland har opplyst at de har stoppet bruken av ventilatormodellene, mens produsenten maner til ro og ber folk avstå fra å trekke forhastede konklusjoner.

Respiratoren det er snakk om heter Aventa-M og ble blant annet sendt til USA i begynnelsen av april. Det opplyses ikke hvor stort antall som ble sendt til USA. Modellen er produsert av et russisk firma som er under sanksjoner fra USA siden 2014, og som amerikanske selskaper og statsborgere derfor ikke skal handle med.

Ifølge nettavisen Buzzfeed bekrefter delstatene New York og New Jersey at de mottok henholdsvis 30 og 15 av respiratorene i kasser påstemplet «From Russia, with love», men ingen skal ha blitt brukt.

I New York ble de aldri pakket ut og brukt fordi det viste seg å ikke bli behov, mens i New Jersey oppdaget myndighetene at de russiske modellene faktisk ikke kan brukes, fordi de er konstruert for 220 volt, slik vi har i Norge, mens man i USA opererer med elektrisk utstyr designet for 110 volt.

Taust fra Trump

President Donald Trump har gjentatte ganger de siste ukene skrytt av hvor raskt USA klarte å møte kravet om respiratorer i landet og at det til syvende og sist ikke har vært behov for respiratorkapasiteten USA har bygget opp. Mandag poserte han sågar med en respirator da han møtte pressen.

På pressemøtet tirsdag gjentok pressetalspersonen hans, Kayleigh McEnany, dette, og sa at USA hadde skaffet til veie utrolige 100.000 respiratorer på 100 dager, men at det ikke har vært behov for alle. Hun ble litt satt ut da hun fikk spørsmål om hva som er skjedd med de russiske ventilatorene som ble sendt til USA, og at disse nå mistenkes for å ha forårsaket dødsfall i Russland. Hun ble spurt om russisk respiratorer i USA skal tas ut av bruk.

– Det er første gang jeg hører den historien, svarte McEnany, og ville derfor ikke gå inn på temaet.

Hun fortet seg å legge til at det iallfall ikke er noen i USA som dør på grunn av mangel på respiratorer.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.