Det er snart gått åtte uker siden Russland slapp de første bombene i Ukraina og startet en ny krig på europeisk jord. Ganske tidlig kom det rapporter som tydet på at Russlands president Vladimir Putin hadde sittet nokså isolert under pandemien med kun et fåtall rådgivere rundt seg.

Onsdag morgen skriver nyhetsbyrået Bloomberg, som viser til personer med kjennskap til saken, at beslutningen om å gå til krig ble tatt av kun fire personer i toppsjiktet av russisk politikk: Putin selv, forsvarsminister Sergej Sjojgu, Valerij Gerasimov, sjef for generalstaben i Russlands forsvar og Nikolaj Patrusjev, leder av Russlands sikkerhetsråd.

Siden invasjonen startet, skal Putins innerste sirkel av rådgivere og kontakter ha krympet ytterligere fra den allerede lille gruppen han normalt rådførte seg med.

Frykter fiasko

Nyhetsbyrået har snakket med ti ulike personer med direkte kjennskap til dem med høytstående stillinger i regjeringen og statseide selskaper. Et lite, men økende antall personer på innsiden av statsapparatet stiller nå spørsmål ved beslutningen om å gå til krig, sier de.

Den voksende gruppen frykter invasjonen var en katastrofal feiltagelse som vil kaste landet mange år tilbake i tid.

Når det er sagt, skal støtten for Putins krig være stor blant store deler av den russiske eliten. Narrativet om en uunngåelige krig støttes, samt ideen om at russisk økonomi vil tilpasse seg de knallharde sanksjonene.

Ifølge Bloombergs kilder er det heller ingenting som tyder på motstand for Putin på hjemmebane. Disse sier samtidig at flere i regjeringstoppen har forsøkt å forklare Putin at den økonomiske effekten av sanksjonene vil være ødeleggende, og at det vil viske ut de to tiårene med vekst og høyere levestandard som har kommet mens Putin har styrt landet.

Disse advarslene skal imidlertid presidenten ha avvist, og sagt at Vesten ikke har gitt ham noe annet alternativ.

Undervurderte Zelenskyj

Flere beskriver Russlands invasjon som totalt mislykket. Russiske styrker klarte ikke å ta hovedstaden Kyiv i en lynkrig, og har nå i stedet startet en full offensiv i Donbas øst i Ukraina. Ifølge Bloombergs kilder hadde Kreml regnet med større støtte blant ukrainske styrker, i tillegg til en raskere militær utvikling. Putin skal også ha undervurdert Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, og først ha ansett ham som svak.

Ifølge nyhetsbyrået skal milliardæroligarken og den tidligere Chelsea-eieren Roman Abramovitsj ha måttet overbevise Putin om at Zelenskyj ikke ville flykte landet da invasjonen startet. Zelenskyj, komikeren som ble president, er blitt værende i de krigsherjede områdene, og er blitt et symbol på Ukrainas motstandskraft mot den russiske stormakten.

Til tross for kraftig motstand, har Putin ingen planer om å skifte retning, ifølge kildene tett på regjeringsapparatet. Presidenten skal være fast bestemt på å fortsette invasjonen. Særlig er Donbas-regionen viktig. Den omfatter de to utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk, som Putin anerkjente som uavhengige like før han invaderte Ukraina. Siden 2014 har Ukraina vært i krig med prorussiske separatister i områdene.

Enkelte av de høytstående i eliten sier at de i likhet med amerikansk etterretning er bekymret for at Putin kan gå så langt som å ta i bruk et begrenset omfang atomvåpen, dersom han står overfor store tap og feilskritt i det han anser som sitt historiske oppdrag, skriver Bloomberg.

Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov har ikke besvart nyhetsbyråets henvendelser i saken. Utenriksminister Sergej Lavrov skal i et intervju tirsdag ikke ha svart direkte på gjentatte spørsmål om hvorvidt Russland vil bruke atomvåpen i Ukraina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.