Oljeselskapet Lukoil, som er blant Russlands største selskaper, melder torsdag at grunnleggeren Vagit Alekperov trekker seg som toppsjef.

Nyhetsbyrået Bloomberg omtaler også sjefsavgangen og viser til en pressemelding fra selskapet. Det blir ikke oppgitt en grunn for hvorfor han trekker seg.

Lukoil er Russlands største oljeprodusent, og har tatt til orde for å få en slutt på Russlands invasjon av Ukraina. Alekperovs avgang kommer kun måneder etter at oljegiganten ble en av de første russiske selskapene til å tale Kreml imot, skriver Bloomberg.

«Vi er for en umiddelbar opphørelse av de væpnede konfliktene og støtter fullt og helt diplomatiske løsninger», het det i en melding fra selskapet i starten av mars.

Havnet på sanksjonsliste

Tross selskapets motstand av krigen i Ukraina ble Alekperov likevel lagt til på sanksjonslisten i Storbritannia tidligere i april. Britiske myndigheter anslår hans verdier til om lag 18 milliarder britiske pund.

Andre oligarker på listen skal ha nære bånd til selskapet, ifølge Bloomberg.

I tillegg til til å gå av som toppsjef trekker Alekperov seg også som styreleder i selskapet. I en melding oppgir Lukoil at Alekperov kontrollerer om lag åtte og en halv prosent av aksjene i selskapet gjennom direkte og indirekte eierskap.

Lukoil er i motsetning til flere av de andre industrigigantene i Russland privateid.

På norsk sokkel

DN har tidligere omtalt at Lukoil, sammen med en annen gigant, Rosneft, har nytt godt av den norske leterefusjonsordningen på norsk sokkel.

Rosneft og Lukoil har ikke vært involvert i noe produksjon, bare leteaktivitet, og svært lite aktiv leteboring. Men virksomheten har kostet dem til sammen 2,4 milliarder kroner i tap før skatt fra 2012 til og med 2020.

Lukoil har søkt i bare tre lisensrunder og fått tilslag på tre lisenser til sammen siden 2012, mens Rosneft har hatt den desidert dårligste uttellingen blant alle selskapene på norsk sokkel i denne perioden: Selskapet fikk én fattig lisens i den første runden det søkte i, og har siden fått avslag på avslag i seks runder, senest i forbindelse med tildelingen som ble kunngjort i januar.

Kort tid etter at Russlands invasjon i Ukraina ble offentlig kjent suspenderte Norsk olje og gass både Lukoil og Rosneft. Førstnevnte sa også opp sitt medlemskap, opplyste Norsk olje og gass-styreleder Monica Bjørkmann til DN i starten av mars.

I starten av april slo den norske regjeringen fast at det vil bli uaktuelt å gi Rosneft og Lukoil nye letelisenser i Norge.

Dermed er de to selskapene, som ikke har noen aktive lisenser i dag, i praksis utestengt fra norsk sokkel på ubestemt tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.