Vladimir Putin kunngjorde søndag at 755 amerikanske diplomater må forlate Russland, melder nyhetsbyrået afp. Putin sa også at han ikke ser noen forbedring i forholdet mellom USA og Russland i den nærmeste fremtid. Ifølge The Guardian er det til sammen rundt 1100 ansatte ved den amerikanske ambassaden i Moskva og de tre generalkonsulatene i St. Petersburg, Vladivostok og Jekaterinburg. Disse er både amerikanske diplomater og lokalt ansatte. Russland har satt 1. september som frist.

Blir sanksjonene gjennomført, vil antallet ved de amerikanske utenriksstasjonene i Russland være på omtrent samme nivå som antallet russere ved stasjoner i USA.

Nye sanksjoner

Fredag stemte 98 av 100 amerikanske senatorer for nye sanksjoner mot Russland. Disse sanksjonene er en reaksjon på påstått russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i fjor høst. Det er ventet at president Trump vil godkjenne sanksjonene.

Putin reagerte da rolig på nyheten.

– Vi møter dette på en svært tilbakeholden og tålmodig måte, men på et eller annet tidspunkt blir det umulig å tolerere denne uforskammetheten mot vårt land i all evighet, sa Putin.

Søndag var tonen tøffere:

– Vi har ventet en stund for å se om noe ville endre seg til det bedre. Vi har håpet at situasjonen ville endre seg. Men nå, alt tatt i betraktning, vil det ikke endre seg i den nærmeste fremtid, sa han ifølge New York Times.

Svarte ikke

I desember i fjor utviste daværende president Barack Obama 35 russiske diplomater fra USA, som en reaksjon på Russlands påståtte innblanding i det amerikanske presidentvalget. På det tidspunktet kom det ikke noen motsanksjoner fra Russland. 

Forholdet mellom USA og Russland har surnet ytterligere i etterkant av at amerikanske etterretningstjeneste slo fast at Russland forsøkte å diskreditere den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton og hjelpe Trump. Trump har en rekke ganger nektet for at det stemmer, det samme har Russland og Putin.

For tiden etterforskes den påståtte innblandingen av både Senatet og Representantenes hus i USA og av spesialetterforsker Robert Mueller. (Vilkår)