Mens russiske tropper står klare ved grensen til Ukraina, og diplomatiske samtaler pågår for fullt, kan en gassledning bli en joker i forhandlingene med Russlands president Vladimir Putin.

I en pressekonferanse med Nato-sjef Jens Stoltenberg tirsdag, uttalte den tyske forbundskansleren Olof Scholz at Tyskland har mulighet til å legge planene om gassrørledningen Nord Stream 2 mellom Russland og Tyskland på is, dersom det kommer til en russisk invasjon av Ukraina.

Nord Stream 2-prosjektet er meget betydningsfullt for både statseide russiske Gazprom og Tyskland, og har en prislapp på over 100 milliarder kroner. Gassrørledningen vil kunne frakte naturgass direkte fra Russland og til industrigiganten Tyskland.

– Det er tydelig at det vil være en høy pris å betale, og alt må diskuteres dersom det blir en militær intervensjon i Ukraina, sa forbundskansler Olaf Scholz under pressekonferansen med Stoltenberg.

Politisering

Gazprom skriver på sine nettsider at Nord Stream 2 er 1200 kilometer lang og kan frakte 55 milliarder kubikkmeter med gass i året.

– Prosjektet er spesielt viktig nå når Europa ser en nedgang i innenlandsk gassproduksjon og en økende etterspørsel etter importert gass, skriver selskapet.

Ifølge Reuters har Scholz flere ganger sagt at Tyskland er åpen for sanksjoner mot Russland hvis et angrep mot Ukraina skjer.

Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov sier på sin side at rørledningen vil øke den europeiske energisikkerheten når den åpner, og at det er «kontraproduktivt å politisere» prosjektet.

Samtidig har Russland benektet planene om å angripe Ukraina, men har signalisert at landet kan benytte seg av militærmakt, med mindre kravet om ikke å innlemme Ukraina i Nato blir møtt.

Stemningen mellom Nato-allierte og Russland blir mer anspent for hver dag som går.
Stemningen mellom Nato-allierte og Russland blir mer anspent for hver dag som går. (Foto: Hannibal Hanschke/AP/NTB)

USA på banen

Jen Psaki, talsperson for Det hvite hus, uttalte tirsdag kveld at Russland når som helst kan starte et angrep på Ukraina og at USA bruker Nord Stream 2-rørledningen som et forhandlingskort overfor Russland.

– Vi er nå kommet dit hen at Russland når som helst kan komme til å starte et angrep på Ukraina, sa Psaki, ifølge Reuters.

– Natos allierte er forberedt på å diskutere konkrete forslag om hvordan man kan redusere risiko og øke åpenheten angående militære aktiviteter, sa Stoltenberg under samme pressekonferanse.

Den amerikanske utenriksministeren Anthony Blinken landet onsdag i Kiev for et krisemøte med ukrainske ledere, blant annet presidenten Volodymyr Zelenskyj, etter at diplomatiske samtaler med Russland gikk i vasken forrige uke. Blinken lover samtidig ytterligere 200 millioner dollar i sikkerhetsstøtte til Ukraina.

Fredag vil Blinken møte Lavrov i Genève. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.