Rett før jul fremmet Trumps finansdepartement forslag om å oppheve sanksjonene mot den omstridte russiske oligarken Oleg Deripaska.

Oligarken Oleg Deripaska (til høyre) regnes for å ha tette bånd til Kreml og president Vladimir Putin. Her under et besøk i Vietnam i november 2017.
Oligarken Oleg Deripaska (til høyre) regnes for å ha tette bånd til Kreml og president Vladimir Putin. Her under et besøk i Vietnam i november 2017. (Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik via AP/NTB Scanpix)

11 republikanske senatorer har nå brutt med Trump og partilinjen, men de klarte sent onsdag ikke å hinmdre at sanksjonene mot Deripaska og hans selskaper oppheves.

Mangemilliardæren Deripaska er en av Russlands aller rikeste, og han er den største spilleren i det globale aluminiumsmarkedet gjennom sine selskaper EN+, Rusal og EuroSibEnergo.

Trumps Russland-affærer

Kongressens mislykkede intervensjon må ses i det store bildet med de mange etterforskningene av Trumps forbindelser til Russland.

Alt i august 2017 fratok Kongressen, med republikansk flertall, presidenten nærmest all makt i alle saker som omhandler sanksjonene mot Russland. Makt han tidligere hadde gjennom sine presidentordre i disse sakene, må nå godkjennes av Kongressen.

Men de 11 republikanske senatorene som nå brøt med presidenten, blant dem Marco Rubio, Susan Collins og Ben Sasse, klarte ikke å hindre at sanksjonene sent onsdag kveld ble opphevet. Selv om tilhengerne av fortsatte sanksjoner vant med 57 mot 42 stemmer, fikk de ikke de nødvendige 60 stemmene for å gå videre med saken.

Manktkampen i Kongressens onsdag kveld kom i skyggen av «shutdown» og en annen pikant Russland-sak.

Trumps personlige advokat Rudi Giuliani gikk her åpent ut og nærmest innrømmet at det fantes en avtale mellom Trumps valgkamporganisasjon og Russland. Men Giuliani hevder hardnakket at Trump personlig ikke var involvert i en slik avtale med russerne.

Mistanker mot Deripaska

USA innførte sanksjonene mot Deripaska og hans selskaper i april i fjor. Samtidig ble 24 andre russiske forretningsfolk og tjenestemenn satt på sanksjonslisten.

Det amerikanske finansdepartementet argumenterte med at sanksjonene mot Deripaska skulle oppheves fordi han har fulgt et pålegg om å redusere sin eierandel i holdingselskapet EN+, som er storeier i de andre selskapene, fra 70 til knapt 45 prosent.

Kritikerne mener salget er en skinnoperasjon fordi familiemedlemmer av Deripaska og en familiestiftelse nå sitter med store aksjeposter, i tillegg til at den Kreml-kontrollerte banken VTB sitter med en stor eierandel.

Det demokratiske flertallet i Representantenes hus åpner nå for å etterforske finansdepartementets kontakt med Deripaskas selskaper. Det kan bli aktuelt at tjenestemenn i departementet må forklare seg for Kongressen.

Båttur med fristerinne

Deripaska mistenkes for å ha finansiert manipulering av det amerikanske presidentvalget høsten 2016. Blant de mer pikante beskyldningene er et påstått lydopptak mellom Deripaska og visestatsminister Sergej Prikhodko, tatt opp på førstnevntes yacht utenfor kysten av Molde i august 2016.

Anastasia Vasjukevitsj føres her ut av arresten til flyet som skal deportere henne til Russland torsdag.
Anastasia Vasjukevitsj føres her ut av arresten til flyet som skal deportere henne til Russland torsdag. (Foto: Sakchai Lalit/AP/NTB Scanpix)

Den unge hviterussiske kvinnen Anastasia Vasjukevitsj, som selv omtaler seg som «fristerinne», sier hun var hyret til å bli med på turen som Deripaskas selskapspike, og hun hevder å ha opptak som beviser planlagt konspirasjon i valget. Det finnes bilder av både de to mennene og Vasjukevitsj i omfavnelse med Deripaska fra båtturen.

Vasjukevitsj har frem til torsdag sittet ni måneder i fengsel i Thailand, anklaget for å ha arbeidet ulovlig i landet som såkalt «sex coach». Hun sa seg torsdag skyldig i prostitusjon og ble løslatt og deportert til Russland.

Hun har hele tiden motsatt seg utlevering, der hun hevder at livet er i fare på grunn av det omstridte lydopptaket.

Vasjukevitsj sier hun vil ha asyl i USA, i bytte mot det påståtte lydopptaket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Japans største veddeløpsidrett
Den japanske velodromøvelsen keirin blander gambling, «fixie»-sykler, selvbergingskultur og rekruttskole.
00:53
Publisert: