– Et veldig bra resultat, sier Putin via sin pressetalsmann Dmitrij Peskov.

Chris Weafer, seniorpartner i det Moskva-baserte analyseselskapet Macro-Advisory, mener avtalen er meget viktig for Russland, og for Putin personlig.

– Dette letter mange av budsjettbekymringene frem til over neste presidentvalg, sier Weafer.

Valget finner sted våren 2018, og det er ventet at Putin stiller til en fjerde periode.

Verdens største deal

Den sveitsisk-britiske råvaregiganten Glencore og det statlige investeringsfondet Qatar Investment Authothority, som er storeier i Glencore, legger nå 11,3 milliarder dollar (rundt 95 milliarder kroner) på bordet for 19,5 prosent av aksjene i Rosneft.

Det er den største privatiseringen og det største salget og oppkjøpet i den globale olje- og gassektoren i 2016, sier president Vladimir Putin i en kommentar til salget.

Onsdag kveld stilte Putin fornøyd opp på direktesendt russisk tv sammen med den mektige Rosneft-sjefen Igor Setsjin for å kunngjøre avtalen.

Satt langt inne

Glencore og Qatar har lenge luktet på Rosneft, sammen med blant andre indiske og kinesiske interessenter. Men i markedet begynte man etter hvert som tiden har gått og deadliner brutt begynt å tvile.

Derfor kom kunngjøringen nå om at avtalen endelig er på plass som en overraskelse.

Den russiske statskassen er nærmest tom etter oljeprisfall og sanksjonsstriden med Vesten, og alle budsjetter bortsett fra forsvarsbudsjettet er kuttet kraftig. President Vladimir Putin har i måneder forsøkt å delprivatisere den statsdominerte oljegiganten Rosneft for å få inn sårt tiltrengte penger, og nå har han endelig lyktes.

Putin lanserte for knapt et år siden et ambisiøst privatiseringsprogram for å kutte budsjetthullene, men salget har gått meget tregt. Selv om de vestlige sanksjonene ikke formelt hindrer vestlige oljeselskaper å kjøpe seg inn i Rosneft, har sanksjonene lagt en kraftig demper på den vestlige interessen.

I utgangspunktet var det ventet at kinesiske og indiske selskaper var mest aktuelle for Rosneft-posten, til rabattert pris. At salget nå går til Glencore og Qatar, som deler aksjeposten likt mellom seg, er derfor en seier for Putin.

– Dette viser at det finnes flere kjøpere, og at Russland ikke må selge seg billig til Kina eller India, sier Weafer.

Glencore-sjef Ivan Glasenberg har også slitt økonomisk og var særlig i fjor mest opptatt av å selge unna eiendeler. Men råvareprisene synes å ha nådd bunnen, og de har steget i år. En del av avtalen er at Glencore skal selge 220.000 fat olje om dagen for Rosneft.

Går Putins vei

Putin har den senere tiden kunnet feire en serie med utenrikspolitiske suksesser, tronet med regimeskiftet i Washington og valget av Donald Trump.

Putin var også nøkkelen til at Opec for vel en uke siden endelig ble enig om produksjonskutt, sammen med Russland som forpliktet seg til å kutte 300.000 fat olje om dagen. Dette har sendt oljeprisen kraftig opp.

For selv om den russiske oljeeksporten er rekordhøy, har inntektene gått ned på grunn av oljeprisfallet. I årets første åtte måneder hadde Russland inntekter fra oljeeksport på 46 milliarder dollar, en nedgang på 27 prosent fra i fjor.

Samarbeidet mellom Russland og det ledende Opec-landet Saudi-Arabia er grunnstenen i forpliktende og troverdige internasjonale avtaler om produksjonskutt. At Qatar, som regnes som en lojal alliert av Saudi-Arabia i Opec, nå kommer inn på eiersiden i det største og viktigste russiske oljeselskapet, sementerer ytterligere dette nye samarbeidet.

Men delprivatiseringen av Rosneft betyr ikke at Kreml gir fra seg kontrollen over russisk olje. Rosneft har vært helt sentral i renasjonaliseringen av russisk olje de siste ti årene. Først ved å sluke mesteparten av det da største private oljeselskapet Yukos i 2004 og 2007 for småpenger, etter at hovedeieren Mikhail Khodorkovskij ble kastet i fengsel. I 2013 kjøpte Rosneft den private russisk-britiske rivalen TNK-BP for 55 milliarder dollar, og så sent som i høst gjorde Rosneft nok et kontroversielt oppkjøp av det private russiske oljeselskapet Bashneft, for fem milliarder dollar.

Det britiske oljeselskapet BP eier fra før 19,5 prosent av Rosneft, en del av oppgjøret etter salget i 2013. Men staten beholder fortsatt full kontroll over Rosneft, også etter salget til Glencore/Qatar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.