Fire russere er omfattet av mandagens sanksjonsvedtak, alle tilknyttet det russiske etterretningsorganet GRU.

Listen inkluderer de to agentene som mistenkes for å ha utført attentatet i Salisbury i Storbritannia i mars i fjor, der den russiske eksagenten Sergej Skripal og hans datter Julia ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

I tillegg er to av agentenes overordnede – lederen og nestlederen ved GRU – oppført på listen.

Les også: Skrekk og GRU dnPlus

EU har samtidig innført sanksjoner mot SSRC, et senter i Syria som EU mener brukes til produksjon av kjemiske våpen. Fem personer ved senteret er også oppført på sanksjonslisten.

Russiske myndigheter kaller sanksjonene urettferdige og truer med represalier.

– Beskyldningene mot Russland og våre statsborgere i Skripal-saken er hinsides all kritikk, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

EU-sanksjonene innebærer frysing av bankkontoer og reiseforbud. Det blir også forbudt for personer og selskaper i EU å gjøre penger tilgjengelige for dem som står på listen.

Det er første gang EU vedtar sanksjoner med bruk av kjemiske våpen som grunnlag.

Muligheten for innføring av slike sanksjoner ble åpnet i oktober i fjor som en konsekvens av angrepet i Salisbury.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her svarer Dagbladets redaktør på sex-kritikken
Dagbladet ble kritisert for å ha seks saker om sex på Dagbladet.no på samme dag. I denne videoen svarer Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord på kritikkken.
01:42
Publisert: