Det russiske hangarskipet «Admiral Kuznetsov» har fullført sitt oppdrag i Syria, og passerte onsdag Den engelske kanal på vei tilbake til Russland.

Syrias president Bashar Al Assad (t.v.) avbildet under et besøk til Moskva, Russland i 2015. Russlands president Vladimir Putin (t.h.) har i lang tid støttet Assads regjering i Syria-krigen. 
Syrias president Bashar Al Assad (t.v.) avbildet under et besøk til Moskva, Russland i 2015. Russlands president Vladimir Putin (t.h.) har i lang tid støttet Assads regjering i Syria-krigen.  (Foto: Alexei Druzhinin/RIA-Novosti/Kremlin Pool Photo via AP/NTB Scanpix)

Russland har i lang tid gjennomført bombeangrep og militæroperasjoner mot ulike opposisjonsgrupper i Syria, deriblant ekstremistgruppen som kaller seg Den islamske stat (IS), for å støtte opp under president Bashar Al Assads regime i Syria.

«Skammens skip»

Syria-krigen har utviklet seg til å bli en av nyere tids verste humanitære kriser, og flere hundre tusen mennesker er drept siden krigen brøt ut i 2011.

Storbritannias forsvarsminister Sir Michael Fallon på vei ut av den britiske statsministerboligen i London i desember i fjor. 
Storbritannias forsvarsminister Sir Michael Fallon på vei ut av den britiske statsministerboligen i London i desember i fjor.  (Foto: NIKLAS HALLEN/Afp/NTB Scanpix)

Storbritannias forsvarsminister Sir Michael Fallon langer ut mot Russlands involvering i krigen, og kaller det et «skammens skip»:

- Vi følger nøye med på «Admiral Kuznetsov» mens det lusker seg tilbake til Russland; et skammens skip hvis oppdrag kun har forlenget det syriske folks lidelse, sier han i en uttalelse.

Flere internasjonale medier, deriblant engelske Telegraph, har omtalt uttalelsene.

- Ble invitert

Det har så langt ikke kommet noe offisielt russisk svar på uttalelsene. Det russiske mediehuset Russia Today - som ofte er sett på som en forlengelse av russiske myndigheter - omtaler saken og svarer slik på kritikken:

«Russland har alltid forsvart sin involvering i Syria som å følge internasjonal lov ettersom landet ble invitert til å bistå syriske myndigheter i sin kamp mot islamister. Vestlige makter opererer på den andre siden i Syria uten tillatelse fra Damaskus (Syrias hovedstad, journ. anm.).»

Flere vestlige ledere har gjentatte ganger kritisert Russlands innblanding i Syria-konflikten for at den undergraver en politisk fredsløsning i det krigsherjede landet. (Vilkår)

Den ble kalt byen som aldri sover. Se DN-fotografens bilder av dagens Aleppo.
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05
Publisert: