Mens Donald Trump er på sin første utenlandsreise som USAs president, jobber hans innerste sirkel på spreng med å sette opp et forsvar mot de stadige Russland-anklagene og de pågående etterforskningene, melder flere amerikanske medier.
Oppretter kommandosentral
Trump-administrasjon jobber med å sette opp et «War Room», lik det den tidligere presidenten Bill Clinton gjorde da han risikerte riksrett for i den mye omtalte Monica Lewinsky-affæren på slutten av 1990-tallet.
Begrepet brukes gjerne om en kommandosentral som skal sentralisere beslutningsprosessene i spesifikke saker, ikke ulikt sentralene som brukes i militæret.
Det var nyhetsnettstedet Axios, som er kjent for å ha gode kilder og pålitelige rapporter fra innsiden av Trump-administrasjonen, som først omtalte dette via anonyme kilder i administrasjonen. Der snakkes det om at Trumps team stålsetter seg for en årelang kamp mot Russland-anklagene, og bygger opp et større apparat for jurist- og kommunikasjonsbistand i saken.
Blant annet har Trump hentet inn sin mangeårige advokat, Marc Kasowitz, til å jobbe med Russland-anklagene. Kasowitz har en av de største russiske statseide bankene, OJSC Sberbank of Russia, som en av sine klienter.
Russland-skandale
Omtalen av Trump-kampanjens mulige Russland-forbindelser har pågått i ukevis, og spekulasjonene om presidenten blir stilt for riksrett, tiltar både i USA og internasjonalt. Bare de siste ukene er Trump anklaget for å ha delt hemmelig informasjon med den russiske utenriksministeren i Det ovale kontor, han ga FBI-sjef James Comey sparken, og ifølge et notat skrevet av Comey er han anklaget for å ha forsøkt å droppe etterforskningen av tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Det hvite hus sier medierapportene ikke er korrekte.
Den tidligere FBI-sjefen Robert Mueller skal lede etterforskningen av Russland-forbindelsene. Amerikanske sikkerhetsmyndigheter har slått fast at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske valget, og tidligere sikkerhetstopper har uttalt at det foreligger bevismateriale som rettferdiggjør etterforskningen av Trump og hans medarbeidere. Det er ikke blitt påvist at Trump selv har noen ulovlig kontakt med russiske aktører og han har avvist alle anklager.
Mueller skal utrede «den russiske regjeringens innsats for å påvirke det amerikanske presidentvalget 2016 og relaterte spørsmål», heter det fra justisdepartementet i USA.
18 med Russland-kontakt
Denne uken skriver The New York Times, basert på anonyme etterretningskilder, at russiske toppolitikere skal ha diskutert muligheten for å påvirke Trump gjennom hans tidligere kampanjesjef Paul Manafort og hans nå avgåtte sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.
Nyhetsbyrået Reuters meldte tidligere denne måneden at Trump-kampanjen ifølge anonyme kilder skal ha hatt kontakt med russiske aktører ved minst 18 anledninger som ikke ble meldt inn til amerikanske myndigheter.
Det har vært en rekke uheldige Russland-forbindelser for Trump-kampanjen:
- Paul Manafort måtte gå av i 2016, blant annet som følge av avsløringer om at han hadde gjort hemmelig lobbyistarbeid for russiskvennlige interesser i Øst-Europa, noe som hadde gitt ham flere titall millioner kroner i inntekter.
- Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn mottok penger han ikke meldte fra om, fra russiske aktører, har vært under FBI-etterforskning for sine Russland-forbindelser og løy om sine samtale med Russlands USA-ambassadør Sergey Kislyak etter valgseieren.
- USAs nåværende justisminister, Jeff Sessions, har trukket seg tilbake fra all etterforskning av Russland-forbindelser på grunn av sine egne samtaler med Kislyak, som han ikke meldte fra om i forkant av utnevnelsen som justisminister.
- Trumps innflytelsesrike svigersønn Jared Kushner omfattes ifølge The Washington Post av FBI-etterforskningen for sine møter med Kislyak og en fremtredende russisk næringslivsleder.
Washington Post har gått gjennom alle mulige forbindelser mellom Trumps innerste sirkel og russiske aktører, og slår fast at 18 personer har slike tilknytninger – inkludert Trump selv.
«Heksejakt»
Det hvite hus og Donald Trump har gjentatte ganger benektet anklagene om kontakt med russiske aktører.
Under en pressekonferanse tidligere denne måneden svarte Trump følgende på om han selv mener å ha gjort noe kriminelt.:
– Jeg synes det er helt tåpelig, alle sier det.
Bannon på vei tilbake
Den kontroversielle rådgiveren Steve Bannon kan få økt innflytelse, særlig etter at Kushner, som skal ha ligget i konflikt med Bannon og hans meningsfeller i administrasjonen, ble omfattet av FBI-etterforskningen. Ni kilder innad i administrasjonen peker ifølge Axios på at Bannons evner til å bekjempe mediestormer vil gjøre ham til en viktig mann for Trump fremover. Bannon jobbet med «brannslukning» etter publiseringen av den kontroversielle videoen fra 2005 av en Trump som antydet at han kunne antaste kvinner under presidentvalgkampen i fjor. Han sto blant annet bak en mye omtalt pressekonferanse der en rekke kvinner sto frem med ubekreftede overgrepsanklager mot den tidligere presidenten Bill Clinton.
Bannon er en tidligere finanstopp og Hollywood-investor, og har i mange år ledet det kontroversielle høyrevridde nyhetsnettstedet Breitbart – som drev knallhard kampanjejournalistikk mot Clinton-kampanjen.
Det har i ukevis vært spekulert på om Trump skulle fjerne Bannon fra sin posisjon som rådgiver på grunn av uenigheter om retningen i Trumps politikk. (Vilkår)