I juli avsluttet Sergej Kisljak sitt opphold som Russlands ambassadør til USA. Kisljak har hatt base i den amerikanske hovedstaden siden 2008, men har trolig blitt mest kjent det siste året på grunn av Donald Trump-stabens mulige kontakt med Russland frem til presidentvalget. Blant annet måtte Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn trekke seg etter tre uker i jobben fordi han ikke opplyste om samtalene han hadde med ambassadøren. 

På tampen av Kisljaks ambassadørperiode svarte Russland på amerikanske sanksjoner ved å utvise 755 amerikanske diplomater. President Trump har lovet å svare innen 1. september. 

Straffet etter Krim-annekteringen

Den russiske diplomatiske oppvasken i Washington blir overlatt en annen de neste årene. Tidligere viseforsvarsminister og viseutenriksminister Anatolij Antonov ble tidlig lansert som erstatter, ifølge en rekke russiske medier. Ifølge Politico betyr ambassadørbyttet at et «nytt og mer aggressivt kapittel i russisk diplomati er i ferd med å begynne».

Igor Bunin, lederen for tenketanken Center for Political Technologies i Moskva, sier det var et naturlig valg.   

– Vi har hørt om Antonovs nye jobb i åtte måneder. Gitt spenningen mellom de to landene, ville Moskva hente en mer robust karakter til Washington, sa Bunin til The Daily Beast tidligere i sommer.

Antonov skal ha vært blant dem som jobbet i kulissene under Russlands annektering av Krim, noe som også satte ham på EUs sanksjonsliste. Diplomaten har derimot ikke vært i USAs søkelys på samme måte, skriver Politico. Overfor kringkasteren Russia Today beskrev Antonov sanksjonene som en «merkelig, morsom og dum avgjørelse».

Ser få tegn til de-eskalering

Moritz Pieper, foreleser i internasjonale relasjoner ved University of Salford, har fordypet seg i russisk utenrikspolitikk. Han mener Russland har sendt en ambassadør som ikke legger noe i mellom i forhandlingssituasjoner og som er tøffere i sin kritikk av Vesten enn forgjengeren.

– Antonov kommer på et tidspunkt der det er ansett som «giftig» for amerikanske embetsmenn å ha kontakt med den russiske ambassaden. Hans største utfordring blir å bygge opp igjen det som er den vanligste diplomatiske valutaen i USA, nemlig dialogen, sier Pieper til DN.

Han mener ansettelsen av 62-åringen sender flere signaler:

– Først og fremst viser det at Russland med overlegg unngår å sende en mindre «hardliner»-diplomat som kan bidra til å de-eskalere den innenrikspolitiske debatten i USA. På den andre siden kan han være en ressurs når det gjelder å koordinere landenes interesser på andre områder, som i forsvarsspørsmål, sikkerhet i Midtøsten og konflikten i Syria. Antonov har erfaring fra alle disse områdene, sier han.

Trump-stikk til Kongressen

USAs president Donald Trump signerte nylig en pakke med nye sanksjoner mot Russland, Iran og Nord-Korea, samt sin rett til å oppheve dem uten Kongressens støtte. Senere mente at Kongressen måtte ta skylden for at forholdet til Russland er på et historisk lavt nivå.

Det settes imidlertid inn nye amerikanske krefter også i Moskva. Jon Huntsman skal ha takket ja til ambassadørstillingen tidligere i år. Den forhenværende Utah-guvernøren, som også stilte som republikansk presidentkandidat i 2012, har tidligere vært ambassadør i Singapore og Kina. Han tar over etter John Tefft.

– Huntsman er erfaren i gamet og er kjent for å være moderat i uttrykket. Det er gode forutsetninger for en ambassadørpost under dette kjølige forholdet, sier Pieper.(Vilkår)

Syr egen kjole til slottsmiddag
For å få avbrekk fra stortingsproposisjoner syr avtroppende stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) sine egne klær til hverdag og fest.
01:56
Publisert: