Whelan, som tidligere har tjenestegjort i det amerikanske marineinfanteriet, var anklaget for å ha skaffet seg gradert russisk informasjon. Det er ikke kjent hva slags informasjon det er snakk om.

– Dette har vært en hemmelig rettssak, der det ikke er lagt fram noen beviser, sier USAs ambassadør John Sullivan i en uttalelse. Han var til stede under rettssaken, som han kaller «et brudd på menneskerettigheten og internasjonale juridiske standarder».

En minnepinne og dokumenter ble konfiskert da Whelan ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2018. Ut over det har det ikke kommet noen opplysninger om bevisene.

50 år gamle Whelan har hele tiden hevdet sin uskyld. Han sier han var i Russland for å være gjest i et bryllup. Advokatene hans vil anke dommen.

– Vi hadde håpet retten ville vise et snev av uavhengighet, men til sjuende og siste er russiske dommere politiske, ikke juridiske, aktører. Vi ber amerikanske myndigheter om umiddelbar innsats for å få ham hjem, sier Whelans bror i en uttalelse.

Whelan har sittet i varetekt det siste halvannet året. Han ble operert for brokk for to uker siden. Ifølge ambassaden ble han hasteinnlagt fordi tilstanden var blitt livstruende.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.