Russland har ikke misligholdt statsgjeld siden under revolusjonen i 1917. Aldri siden da har Russland vært nærmere en statskonkurs, selv om enkelte vil si at Russland har vært teknisk konkurs siden landet ikke klarte et betjene et forfall på 649,2 millioner dollar på statsobligasjoner som forfalt i begynnelsen av april. Dette førte også til at russisk statsgjeld ble nedgradert av kredittvurderingsbyråene, med påfølgende høyere renter.

Men en såkalt fredningsperiode på 30 dager ville utløpt 4. mai, og da kunne man ha snakket om et offisielt mislighold. Nå melder altså det russiske finansdepartementet og sentralbanken at det utestående beløpet er betalt, i dollar, via Citibank i London. Den amerikanske tv-kanalen CNBC opplyser fredag kveld at det fortsatt ikke er klart om pengene har kommet frem til kreditorene.

Rentene på russisk statsgjeld stupte etter nyheten om at avdraget var betalt.

Rubler vs. dollar

Russland skal ha forsøkt seg på å betjene gjeld og andre forpliktelser med rubler, noe kreditorene avviste bestemt.

Vestlige sanksjoner gjør at tilgangen til vestlig valuta er begrenset for Russland. Det står også russiske verdier for milliarder i vestlig valuta frosset i vestlige banker, blant annet statlige valutareserver på 600 millioner dollar i amerikanske banker.

Dette er også grunnen til at russerne har kjørt så hardt på at gasskjøperne i Europa må betale i rubler. Det betyr nemlig at de må opprette rubelkontoer i Russland for å veksle inn dollar og euro mot rubler. Dette betyr at den russiske staten og sentralbanken får tilgang til vestlig valuta til å betjene gjelden, og også til støttekjøp for å forsvare den russiske valutaen.

Tross lavere eksport av olje og gass de siste par månedene siden invasjonen av Ukraina, har de høyere prisene ført til økte energiinntekter for Russland. Det er med på å forklare hvorfor rubelen nå er over ti prosent sterkere mot dollar enn før krigen, tross en kort kollaps like etter invasjonen.

Renten satt ned igjen

Sentralbanksjef Elvira Nabiullina satte da opp renten til 20 prosent og det ble innført delvis valutakontroll. Siden kuttet hun først renten til 17 prosent, og fredag ytterligere ned til 14 prosent.

Timothy Ash, strateg for fremvoksende økonomier i Bluebay Asset Management, er blant de som i årevis har fulgt russisk økonomi tettest. Han har lenge sagt at det bare er et tidsspørsmål før russisk mislighold, og i en melding fredag sier han det fortsatt er stor fare for at en statskonkurs er like om hjørnet. Russland er helt avhengig av inntektene fra olje- og gasseksporten for å unngå en slik konkurs.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov har fremholdt at et statlig mislighold vil være «helt kunstig», fordi Russland har pengene, men forhindres i å betale på grunn av sanksjonene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.