President Putins parti Forente Russland dominerer både lokalt og sentralt i Russland. Men foran valget i september til Dumaen, Russlands parlament, sliter partiet med oppslutningen. En måling fra det anerkjente og uavhengige Levada-senteret, gjengitt av Reuters, viser at oppslutningen for Forente Russland har falt fra 31 til 27 prosent fra i fjor sommer til mars.

Åpner pengesekken

På partiets årskongress i Moskva i helgen åpner Putin pengesekken foran valget. Han lover blant annet at de fleste koronatiltakene med billige lån og subsidier skal videreføres til 2026, tiltak som er særlig rettet mot veibygging og annen infrastruktur.

Det skal også settes av 100 milliarder rubler, eller over ti milliarder kroner, til et særskilt pandemiprogram for folk som er særlig rammet av pandemien.

– At folk har det bra er det viktigste, sa Putin i sin tale på partikongressen.

Hvor mye alle disse løftene vil koste er fortsatt uklart.

Trygt grep om makten

Putin og hans parti har uansett et relativt trygt, men kanskje ikke helt komfortabelt grep om makten.

Den viktigste opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnij er fengslet, og hans parti er forbudt. Det meste av den reelle opposisjonen er ellers kneblet eller fragmentert. Mens flere av de øvrige lovlige partiene i Dumaen i realiteten ikke gir Putin og Forente Russland noe særlig motstand.

Putin trakk frem mangeårig utenriksminister Sergej Lavrov og forsvarsminister Sergej Sjojgu som partiets toppkandidater foran valget. Disse to topper jevnlig målinger over de mest populære politikerne i Russland, etter Putin selv.

Det er ellers verdt å merke seg at Putin ikke i det hele tatt nevnte sin mangeårige allierte og tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedjev. Han er ikke særlig populær, og han kan være på vei ut av russisk toppolitikk.

Russlands politiske system er ikke parlamentarisk, det er presidenten som utnevner både statsministeren og regjeringen. Vladimir Putin ble sist valgt som president i 2018, og han står ikke til gjenvalg før i 2024.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.