USAs utenriksminister Rex Tillerson sa at Trump åpnet møtet med å ta opp sin bekymring for russisk innblanding i den amerikanske valgkampen. Tillerson sa det hadde vært en «robust ordveksling» om den angivelige innblandingen.

– Trump presset Putin i saken, og Putin avviste enhver form for innblanding, sier Tillerson.

Ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov «aksepterte» Trump Putins forsikringer om at russiske myndigheter ikke forøkte å påvirke presidentvalget.

Det første møtet ansikt til ansikt mellom Trump og Putin i Hamburg varte nesten to timer lenger enn de 35 minuttene som var avsatt.

I en kort pause da pressefolk fikk kikke inn i rommet, sa Trump at møtet gikk «veldig, veldig bra». Han virket avslappet og uformell der han satt foran et amerikansk flagg, mens Putin virket mer bestemt.

Det var bare de to presidentene, deres utenriksministere og tolker til stede på møtet.

Klapp og bilde

Før møtet startet. sa Trump at han forventet positive resultater for begge land. Putin på sin side sa gjennom sin tolk at han har snakket flere ganger med Trump på telefon, men at man er nødt til å sette seg ned sammen om man ønsker et positivt forhold.

Den amerikanske presidenten sa til sin russiske kollega at det var en ære å være sammen med ham, mens Putin svarte at han var henrykt over å treffe Trump.

De to møttes mens resten av G20-toppmøtet drøftet klimaendringer. Det betyr at de to presidentene står over klimadiskusjonen på G20-møtet.

Allerede på formiddagen traff de to hverandre så vidt. De håndhilste og utvekslet et par ord, og Trump klappet Putin på ryggen, før gruppefotoet av alle topplederne ble tatt.

Russland-granskingen

Både før og etter at han ble valgt til president, er Trump blitt anklaget for å være for lite kritisk til Russland og Putin.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner mener Russland i fjor sto bak en omfattende hemmelig kampanje for å få Trump valgt til president. Én av mange metoder som skal ha blitt brukt, var dataangrep rettet mot Det demokratiske partiet. FBI er i gang med etterforskning av saken, og også Kongressen har igangsatt granskninger.

Anklagene er blitt avvist av den russiske regjeringen, og det er ikke funnet bevis for at Trumps folk samarbeidet med russerne.

– Avgjørende møte

Kreml har betegnet møtet mellom de to som avgjørende for sikkerhet og stabilitet. Putin har tidligere i år beskrevet forholdet mellom de to landene som svekket etter at Trump kom til makten.

Torsdag gikk Trump hardt ut mot Russland – noe han ikke har pleid å gjøre tidligere.

– Vi oppfordrer Russland til å avslutte sine destabiliserende aktiviteter i Ukraina og andre steder, og ikke støtte fiendtlige regimer – inkludert Syria og Iran – men i stedet slutte seg til ansvarlige stater i vår kamp mot felles fiender i forsvar av selve sivilisasjonen, sa han i en tale i Polens hovedstad Warszawa.(Vilkår)