Denne uken har it-sikkerhetskonferansen Paranoia gått av stabelen i Oslo.

En av foredragsholderne på Paranoia var konsernsjef Håkan Buskhe i forsvarskonsernet Saab.

I et intervju med det svenske nettstedet Ny Teknik etter foredraget, sa Saab-sjefen at han mener nettangrep og desinformasjonskampanjer fra en fremmed makt kan likestilles med en okkupasjon av Sverige

– Jeg anser at vi befinner oss midt i en krise. Jeg anser at vi er okkupert. Jeg anser at det er naivt å ikke forstå at utenlandske organisasjoner forsøker å påvirke vår livsstil i dette øyeblikk, sa Håkan Buskhe til Ny Teknik.

Som eksempel på hvordan en fremmed makt kan forsøke å påvirke det svenske samfunnet, trekker han frem både falske nyheter (fake news) og desinformasjonskampanjer som kan forsøke å påvirke det svenske valget til høsten. Men også organiserte nettangrep fra statsstøttede hackere.

-Kan være del av større angrep på Sverige

– Når man oppdager at organisasjoner som sannsynligvis utfører handlinger på oppdrag fra en fremmed makt, forstyrrer våre demokratiske prinsipper. Når funksjoner og selskaper kontinuerlig blir angrepet. Da må man kalle for det det er, sier Saab-sjefen til Ny Teknik etter avsluttet foredrag.

Han mener det er på høy tid å se slik hendelser i en større sammenheng, og at forstyrrelser av it-systemer eller angrep mot enkelte selskapers eller myndigheters nettsider kan være en del av et større angrep på Sverige.

-Det er ikke før vi ser at det er et mønster at vi kan håndtere det på en annen måte, sier Buskhe.

Tok kontroll over Saab-sjefens mobil

I 2016 opplyste Säpo, Sveriges svar på norske PST, at en hackergruppe i rundt fem år uforstyrret kunne spionere på en ikke navngitt svensk organisasjon. Säpo beskrev da ifølge Aftonbladet nett-trusselen mot Sverige som omfattende og målrettet.

I den sammenheng beskrev Saab-sjefen i et intervju med Svenska Dagbladet hvordan agenter hadde forsøkt å nærme seg familiemedlemmer og hvordan noen hadde tatt kontroll over mobiltelefonen hans.

-Vi ser en økende interesse og en ny situasjon med krigføring over internett. Man merker også at de forsøker å ha mer fysisk kontakt og til og med ser seg ut våre familier, sa Håkan Buskhe til SvD.

Arrangør av Paranoia-konferansen i Oslo var sikkerhetstjeneste-leverandørene Watchcom og Combitech.(Vilkår)

Lei av eiere som ikke plukker opp etter hunden
Vil registrere alle hunders DNA, teste all hundebæsj og deretter sende bøter til eierne. Denne saken ble først omtalt i avisen Budstikka.
02:33 Min
Publisert: