Markedet puster lettet ut etter at den kraftige lønnsveksten fra januar ikke fortsatte inn i februar.

Det har vært knyttet stor spenning til veksten i amerikanske lønninger etter at en overraskende lønnsvekst i januar bidro sterkt til å sende Wall Street inn i en av de kraftigste og bratteste korreksjonene siden finanskrisen i 2008.

Ferske tall fra Det amerikanske arbeidsdepartementets statistikkfløy, Bureau of Labour Statistics, viser at lønnsveksten i februar var på 2,6 prosent på årsbasis. Det er nedgang fra 2,9 prosent i februar i fjor, og noe svakere enn ventet på forhånd.

Samtidig overrasket jobbveksten så til de grader. Det ble skapt 313.000 nye arbeidsplasser i USA, mot ventet 200.000.

Kjersti Haugland.
Kjersti Haugland. (Foto: Gunnar Blöndal)

– De er veldig sterke og de gir jo markedene akkurat det de ønsker, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Børsene stiger

Haugland mener kombinasjonen av kraftig sysselsettingsvekst og lavere lønnsvekst er nettopp den fine kombinasjonen markedet har ventet på.

– Dette arbeidsmarkedet er sterkere enn ventet. I tillegg har sysselsettingsveksten blitt revidert opp fra de foregående månedene. Markedet setter nok ekstra pris på at den lønnsveksten ikke kom og overrasket dem på oppsiden, men tvert imot på nedsiden, sier hun.

Aksjemarkedet tok umiddelbart kombinasjonen imot med åpne armer.

Oslo Børs rykket til og ligger for øyeblikket opp 0,15 prosent etter å ha vaket i rødt hele dagen. Førhandelen i USA viser de samme tendensene. S&P 500-indeksen lå også i rødt før tallene kom, men er nå opp 0,57 prosent. I resten av Europa stiger også de fleste børsene.

De amerikanske rentene svingte voldsomt etter tallene kom og markedet så ikke helt ut til å bestemme seg for hvilken vei det skulle sende den amerikanske tiåringen. Nå er 10-årig amerikansk statsrenter opp 0,1 prosentpoeng til 2,89 prosent.

Fyrt opp av finanspolitikk

Haugland mener de gode tallene reflekterer at amerikansk økonomi er blitt fyrt opp av finanspolitikken i USA, blant annet på grunn av Trumps nye skattelettelser.

– Men i tillegg, og enda viktigere, er pakken som republikanerne ble enige om tidligere i år, med en økning i budsjettene både i år og neste år, sier hun.

Det har fått DNB Markets til å oppjustere sine forventninger i veksten til amerikansk økonomi. Nå tror de på en vekst i bruttonasjonalprodukt (bnp) på 3,0 prosent, opp fra tidligere 2,5 prosent.

Mener Fed kan øke forsiktig

Sjeføkonom Jacob Graven i Sydbank skriver i en kommentar at den sterke jobbveksten holder liv i oppsvinget i amerikansk økonomi, som nå har vart i ni år.

– Med nye jobber blir det skapt nye inntekter som kan omsettes til forbruk og dermed sikre at oppgangen fortsetter, skriver han.

Han mener den svake lønnsveksten gir den amerikanske sentralbanken (Fed) mulighet for å heve renten forsiktig.

– Det er bra for oppgangen siden kraftige renteøkninger kan risikere og strupe oppgangen. Vi er dog ikke i tvil om at Fed kommer til å heve renten igjen 21. mars til 1,50-1,75 prosent, skriver han.

Fed har signalisert at de vil øke renten tre ganger i 2018.

Ifølge Wall Street Journal priser markedet inn en 33 prosent sannsynlighet for at Fed vil øke renten fire ganger i år. Før arbeidsmarkedsrapporten var det priset inn en 36 prosent sannsynlighet. (Vilkår)

18.000 nordmenn står på liste for denne bilen
Hyundai Kona kommer som elbil i juni, den kommer nok til å bli synlig på norske veier.
01:01
Publisert: