«Sailing Yacht A» ligger nå i arrest i Gibraltar, melder avisen Gibraltar Chronicle. Skipsverftet Nobiskrug i Rendsburg i Nord-Tyskland har fått medhold fra høyesterett i det britiske oversjøiske området på sørspissen av Spania at kjøperen, den russiske oligarken Andrej Melnitsjenko, ikke har gjort opp regningen og derfor har brutt kontrakten med verftet.

Stakk fra regningen

Verftets advokater vant frem i retten i Gibraltar i at superyachten og dens eiere har seilt fra ubetalte regninger på 15,3 millioner euro (136 millioner kroner) i Tyskland.

Hovedkravet fra verftet er en sluttregning på 9,8 millioner euro fra yachtens eierselskap Valla Yachts Limited, som kontrolleres av Melnitsjenko.

Det ligger også to krav på 2,6 og 2,9 millioner euro, som går på uenighet om underleverandører, og som alt er gjenstand for rettskonflikt mellom de to partene.

En talsmann for skipet sier til avisen at det ikke er uvanlig med uenighet om det endelige oppgjøret, og at det nå er opp til advokatene å løse dette. Han sier videre at det var overraskende at skipet ble tatt i arrest, fordi det var dialog mellom partene.

På Norges-visitt

Skipet ble levert fra verftet på bredden av Kiel-kanalen 5. februar, og satte da kursen rett nordover til Kristiansand.

Som DN tidligere har skrevet var det trolig ikke den sørlandske skjærgården i vinterskrud som fristet, men utsiktene til å spare over 700 millioner kroner i merverdiavgifter til den tyske staten.

Ved å gå direkte til en havn utenfor EU får eierne refundert den tyske merverdiavgiften på 19 prosent, noe som utgjør 703 millioner kroner når båten koster 3,7 milliarder kroner.

«Sailing Yacht A» var på vei til et verft i Spania for ytterligere tilpasninger da den søkte havn i Gibraltar for bunkring, og ble tatt i arrest.(Vilkår)

Blair maner til kamp mot Brexit
Britenes tidligere statsminister Tony Blair maner til kamp mot brexit og oppfordrer britene til å gjøre opprør mot beslutningen om å forlate EU.
01:34
Publisert: