66-åringen fikk 59,6 prosent av stemmene i andre og avgjørende runde i presidentvalget onsdag, opplyser valgkomiteen etter at 99 prosent av stemmene er talt opp.

– Landet tok en grunnleggende avgjørelse i dag. Vi sa alle, endelig og bestemt, nei til fortiden, sa landets nye president til tv-kanalen Rustavi 2.

Opposisjonens kandidat Grigol Vasjadze, som representerer Den forente nasjonale bevegelsen (UNM), fikk kun 40,4 prosent av stemmene. Allerede før valgresultatet var klart onsdag kveld, oppfordret opposisjonen til protester mot det de mener er valgfusk.

Vil knytte bånd til EU og Russland

Zurabisjvili stilte til valg som selvstendig, men støttes av regjeringspartiet Georgisk drøm som ønsker et tettere samarbeid med både Russland og EU.

Hun tiltrer offisielt som president i midten av desember.

Den nye presidenten vil først og fremst ha en seremoniell rolle, som følge av en grunnlovsendring. Valget anses likevel som en syretest for det stadig mer upopulære regjeringspartiet.

Upopulær utenriksminister

Zurabisjvili er datter av en eksil-georgier som flyktet til Paris etter at Georgia ble inntatt av Den røde armé i 1921.

I likhet med Vasjadze var Zurabisjvili utenriksminister under tidligere president Mikhail Saakasjvili fra UNM. Men det gikk bare ett år før hun ble tvunget til å gå av. Deretter gikk hun over til opposisjonen og ble en av Saakasjvilis krasseste kritikere.

Går over til parlamentarisk system

Georgia ligger ved Svartehavet og har knapt fire millioner innbyggere. Landet er i ferd med å gå over til et parlamentarisk system, og det er nå statsministeren som er Georgias mektigste politiker.

Om seks år vil ikke presidenten lenger bli valgt av folket direkte, men bli utnevnt av folkevalgte representanter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det har kostet ti år av livet mitt. Ti år som jeg aldri får tilbake igjen. Her er Linda Johansens gründerråd.
02:54
Publisert: