Det kinesiske sykkeldelingsselskapet Ofo har siden etableringen i 2014 knust mange av konkurrentene ved å dumpe prisene i fellesmarkeder. Ofo og Mobike er kinesiske såkalte enhjørninger som i løpet av et par år ble verdt flere milliarder dollar.

Dette har fått andre selskaper til å kopiere konseptene – uten det helt store hellet. Obike trakk seg ut fra det singaporske markedet i sommer – med flere millioner kroner i forhåndsinnbetalinger fra abonnentene. Rundt 14.000 sykler står igjen i bakgatene.

Entreprenøren Hu Weiwei (35) kom seg ut i april da hun solgte konkurrenten Mobike til hjem-på-døren-selskapet Meituan Dianping for 2,7 milliarder dollar (22 milliarder kroner). Selskapet hentet inn over 900 millioner dollar fra 2015 til i fjor.

20 millioner sykler

Ofo har hentet inn 2,2 milliarder dollar (18,5 milliarder dollar) fra pengesterke investorer – senest Alibaba-gruppen, som ledet en investering på 866 millioner dollar i mai. Dette skulle finansiere en ambisiøs utenlandssatsing i Asia, Europa og USA.

Selskapet har i løpet av det siste året etablert seg i over 30 amerikanske byer med over 40.000 knallgule bysykler som brukere kan låse opp og leie via en mobilapp for noen få kroner i timen.

I løpet av de siste ukene har de lagt ned virksomheten i mange av de største byene, blant andre San Diego, Austin og Seattle. Selskapet påsto i juli at det ville fortsette virksomheten i Seattle, men i forrige uke ble det bekreftet at den legges ned fra 1. september.

– De har problemer med forskjellige kulturer, reguleringer og myndigheter, sier analytiker Xu Yue hos analyseselskapet IDC til Business Insider.

Xu mener at forretningsmodellen er komplisert og utfordrende med behov for lokale verksteder som kan foreta reparasjoner og overvåke driften i byene. Det koster penger.

Ofo og Mobike har utplassert over 20 millioner sykler i storbyer over hele verden. Målet var å ha 300.000 sykler i USA innen utgangen av 2018. I motsetning til asiatiske byer har amerikanske og europeiske byer eksklusive avtaler med operatører av bysykler.

«Ofo har begynt å revurdere markeder som legger nye hindringer i veien for nye, miljøvennlige transportløsninger. Vi vil prioritere levedyktige markeder som støtter opp om alternativ transport og gir tillatelse til å betjene kunder», har Ofo-direktør Everett Weiler i Texas uttalt.

«Forferdelig»

Vestlige byer og miljøorganisasjoner mener at de kinesiske selskapene ikke er opptatt av miljøet. Sykler ligger dumpet rundt i bygater og kanaler, til tross for løfter fra selskapet om at innebygget gps gjør at de kan spore opp sykler som blir stjålet eller kommer på avveier.

«Forferdelig», var Twitter-kommentaren fra Dallas-ordfører Mike Rawlings etter at en bruker publiserte bilder av kasserte Ofo-sykler.

Dallas hadde i vår over 20.000 delingssykler fra i hovedsak fire kinesiske sykkeldelingsselskaper.

Ofo har nå svidd av de nesten 20 milliarder kronene de har hentet inn de siste fire årene. Selskapet har trukket seg helt ut fra Australia, India, Israel, Malaysia og andre nøkkelmarkeder. De har kvittet seg med over 70 prosent av de ansatte i USA, ifølge Forbes.

Ifølge det kinesiske næringslivsnettstedet 36kr pågår det forhandlinger med transportdelingsselskapet Didi Chuxing, som overtok Ubers kinesiske virksomheter i 2017. Didi skal ha vært villig til å betale 1,5 milliarder dollar – rundt halvparten av hva Mobike ble solgt for.

Det mangler ikke på nye risikoprosjekter for investorer som drømmer om å få seg en ridetur på en ny enhjørning. Årets store farsott er utleie av scootere. Ofos tidligere amerikanske toppsjef Chris Taylor har gått inn i ledelsen i Bird. Selskapet har hentet inn 415 millioner dollar siden i fjor sommer – senest 300 millioner dollar i juni fra blant andre Sequoia Capital.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Om du skulle velge én måned å være borte fra aksjemarkedet, er det denne
September ødelegger for aksjonærene.
01:23
Publisert: