Det koreanske elektronikkselskapet Samsung Electronics har lagt bak seg flere kvartaler med rekordresultater. Det er salg av avanserte komponenter, blant annet dataminne, prosessorer og skjermer, som har sørget for overskuddene. Det globale smarttelefonsalget har falt i år.

Verre på kort tid

I 2017 innbrakte det globale salget av datakomponenter 420,4 milliarder dollar, ifølge analyseselskapet Gartner. Dette var en vekst på 21,6 prosent. I år ventes denne veksten å havne på under ti prosent – i beste fall.

– Fra fjerde kvartal i år til samme periode i 2019 vil vi sannsynligvis se en negativ utvikling, sier analytiker Sebastian Hou hos det asiatiske meglerhuset CLSA til fjernsynskanalen CNBC.

Hele bransjen har vært inne i en supersyklus med høy etterspørsel etter dataminne til datasentre, smarttelefoner, industriroboter og biler. Veksten har avtatt, prisene har falt og det har vært en betydelig inventaroppbygging.

Finansinstitusjonen Morgan Stanley advarer om at markedet for dataminneprodusenter er blitt verre på ettersommeren.

«Det er rett og slett for stor produksjon og tilbud. For pc-er, mobil og data har etterspørselen forverret seg betydelig de siste to ukene og vil sende prisene lavere i tredje kvartal. På grunn av lavere etterspørsel økte inventaret hos Samsung og Hynix», skriver analytiker Shawn Kim.

Kursen på databrikkeprodusenten Micron Technology, som har en børsverdi på over 50 milliarder dollar, har falt med 15 prosent på de tre siste handelsdagene og er nesten 30 prosent under toppnoteringen for 2018.

5G og kunstig intelligens

Det pågår en konsolidering i databrikkeindustrien. Tirsdag bekreftet japanske Renesas at det har inngått en avtale om å kjøpe den amerikanske konkurrenten IDT, som har spesialisert seg på utvikling av sensorer og trådløse løsninger til bruk i biler, for over 50 milliarder kroner.

Renesas var på randen av konkurs i 2011 etter at Fukushima-jordskjelvet ødela en viktig fabrikk. Selskapet ble reddet av blant annet Toyota og er blitt den nest største leverandøren av dataprosessorer til bilindustrien.

– Dette vil bli et komplementært samarbeid. Vi kan dyrke frem fremvoksende teknologier, selvkjørende biler, datasentre og tingenes internett. Dette er en riktig fusjon for å bli verdensledende, sa Renesas’ konsernsjef Bunsei Kure på en pressekonferanse tirsdag.

Utbyggingen av neste generasjon mobilnettverk (5G) vil starte i 2019. Det vil ta flere år før denne teknologien vil føre til stor etterspørsel etter mer avanserte smarttelefoner og andre produkter som er under utvikling – blant annet kunstig intelligens.

– Mye av dette er tidlig i utviklingen. Men det er store forventninger, sier analytiker Hou til CNBC om hva som kan bli en ny supersyklus på 2020-tallet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.