Apple knuste forventningene for første kvartal med 65 prosent flere solgte Iphone-enheter enn i samme kvartal i fjor da koronapandemien begynte å herje.

Omsetningen endte på 89,6 milliarder dollar (732 milliarder kroner). Apples driftsmargin er på hele 42,5 prosent – den høyeste på ni år. Resultat etter skatt ble nesten doblet sammenlignet med i fjor og endte på 23,6 milliarder dollar.

Solide utsikter

Før Asia-markedene åpnet torsdag morgen la Samsung Electronics frem kvartalsresultatet. Dette viser en resultatforbedring på 44 prosent fra en omsetning på 65.400 milliarder won (428 milliarder kroner). Driftsmarginen hos Sør-Koreas største selskap var på 36,5 prosent.

Samsung-omsetningen er fordelt på forbrukerelektronikk, smarttelefoner, skjermer og datakomponenter. Den største veksten kom fra forbrukerelektronikk med en omsetningsøkning på 26 prosent. Salget av datakomponenter økte med kun åtte prosent.

– Selv om det er bekymring for at mobiltelefonsalget skal oppleve et tilbakeslag på grunn av komponentmangler kan føre til negative utslag på etterspørselen etter dataminne, er utsiktene fortsatt solide, sier analytiker Song Myung-sap hos HI Investment & Securities til Bloomberg.

Samsung-ledelsen skriver i resultatrapporten at smarttelefonserien Galaxy S21-serien er blitt godt mottatt i markedet og har sørget for økt salg for hele mobildivisjonen og bedre marginer.

Dette ventes å fortsette i inneværende kvartal med lansering av nye modeller i A-serien. Det advares fra Samsung om at komponentmangelen kan føre til et omsetningsfall.

Dette er Apples Airtag: – Veldig smart tenkt
Apple har lansert nye produkter, deriblant gjenfinningsbrikken Airtag.
01:43
Publisert:

Samsung lanserte nye pc-modeller denne uken som vil konkurrere direkte med Apple nye MacBook-modeller.

Holder konkurrentene på avstand

Samsung og Apple topper mobilstatistikkene med en markedsandel på henholdsvis 23 og 17 prosent i første kvartal, ifølge Strategy Analytics. Det ble solgt 340 millioner enheter i årets tre første måneder. Dette er en vekst på 24 prosent – den største siden 2015.

De kinesiske merkene Xiaomi, Oppo og Vivo tar de neste plassene. Huawei, som hadde ambisjoner om å bli verdens største smarttelefonprodusent, har forsvunnet helt fra statistikkene. Dette skyldes i hovedsak amerikanske sanksjoner mot selskapet.

Huaweis omsetning falt med 16,5 prosent i første kvartal til 152,22 milliarder yuan (191,5 milliarder kroner), ifølge selskapet. Dette er andre kvartal på rad at omsetningen faller.

– 2021 vil bli et nytt utfordrende år for oss, men også året hvor den fremtidige utviklingsstrategien blir lagt. Vi skal ikke bare overleve, men gjøre det på en bærekraftig måte, sier styreformann Eric Xu i en uttalelse.

Huawei er i ferd med å satse på utvikling av programvare og tjenester til blant annet bilindustrien. Selskapet har også begynt å ta seg betalt fra konkurrenter som benytter selskapets 5G-teknologi i sine produkter. Dette innbrakte over fem milliarder kroner.

Sony skuffet

Sony har aldri klart å skape entusiasme eller omsetning av betydning fra salg av smarttelefoner. Det ble solgt under tre millioner av Xperia-serien i det avvikende regnskapsåret som ble avsluttet i mars. De fleste av disse telefonene ble solgt på det japanske markedet.

Sony la frem resultater etter børsens stengetid på onsdag. Selskapet klarte ikke å innfri. Konsensus var et driftsresultat på 74 milliarder won. Det endte ti prosent lavere. Det er høy etterspørsel etter den nye spillkonsollen Playstation 5, men det er produksjonsbegrensninger.

Sony planlegger å bruke 16 milliarder kroner til tilbakekjøp av aksjer. Aksjekursen har steget med 61 prosent det siste året.

Sony har endret forretningsmodellen og gått over til å bli en viktig leverandør av komponenter til smarttelefoner. Huawei var blant selskapets største kunder før de amerikanske sanksjonene. Også de andre kinesiske smarttelefonprodusentene står på kundelisten.

– Utsiktene tyder på at forretningssamarbeidet med Oppo, Vivo og Xiaomi ikke er nok til å fylle opp hullet som Huawei har etterlatt seg. Hva de kjøper er ikke like lukrativt for Sony som hva Huawei kjøpte, sier analytiker Kazunori Ito hos Morningstar Research til Bloomberg.

Sørkoreanske LG, som har knivet med Samsung i flere tiår, ga nylig opp forsøket om å kunne konkurrere i smarttelefonmarkedet og vil konsentrere seg om det mer tradisjonelle markedet for forbrukerelektronikk og komponenter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.