Samsung Electronics er det desidert største selskapet ved Seoul-børsen med en børsverdi på 386.390 milliarder won (2.720 milliarder kroner). På tirsdag har aksjekursen gjort et byks på 4,5 prosent og var på en all-time-high i morgentimene.

100 milliarder i overskudd

Samsung-kursen har hatt en oppgang er på 60 prosent på ett år. For ett år siden var selskapet midt inne i batteriskandalen hvor enkelte smarttelefoner i Galaxy Note-serien eksploderte.

Flere millioner telefoner ble trukket tilbake fra markedet og påførte selskapet kostnader på over 40 milliarder kroner.

Investorer har ikke latt seg påvirke av hverken Note-skandalen eller at selskapets toppsjef har sittet fengslet siden i februar. Han ble dømt for korrupsjon i august, men dommen er anket. Investorer velger å se på driften.

Det forventes at Samsung ville frem et kvartalsresultat på 14.300 milliarder won (100 milliarder kroner) på fredag. Slår dette til vil det bli et rekordhøyt resultat – og 178 prosent høyere enn for ett år siden.

Den forrige rekorden på 14.100 milliarder won ble satt i andre kvartal. 4.100 milliarder won kom fra mobildivisjonen og andelen har vært synkende.

Aksjekursen ligger på nesten 2,7 millioner won på tirsdag. Det japanske meglerhuset Daiwa har oppjustert kursmålet til 3,5 millioner won.

Daiwa-analytiker SK Kim skriver i en rapport at det meste går riktig vei for Samsung. Omsetningen forventes å økte med 34 prosent til 64.100 milliarder won. Kim tror også at Samsung vil endre utbyttepolitikken i løpet av oktober og gi mer tilbake til aksjonærene.

Tjener på konkurrenter

Det er komponentdivisjonene som sørger for de solide resultatene. Samsung produserer skjermer for eget bruk – og konkurrenter. Samsung er verdens største produsent av dataminne.

– Vi forventer at minnedivisjonen vil stå for 63 prosent av driftsoverskuddet i 2018. OLED-skjermer vil få en omsetningsvekst på 34 prosent, ifølge Daiwa-analytiker SK Kim.

Den nye toppmodellen fra Apples Iphone-serie vil komme med OLED-skjermer fra Samsung, som også er Apples hovedkonkurrent. Hver skjerm forventes å koste Apple rundt 120 dollar (rundt 1000 kroner).

Konkurransen mellom smarttelefonprodusentene er intens. Samsung konkurrerer både med Apple og kinesiske selskaper som ser seg fornøyd med langt lavere marginer for å ta markedsandeler. Det har de lykkes med. Samsung er ikke å finne på de siste oversiktene over de dem største smarttelefonprodusentene i på det kinesiske markedet.

Samsung solgte 82,5 millioner mobiltelefoner i andre kvartal og hadde en markedsandel på 22,5 prosent, ifølge Gartner. Apple solgte 44,3 millioner Iphone-enheter.

Samsungs neste toppmodell, Galaxy S9, er under utvikling og forventes å bli lansert allerede i januar, ifølge valuewalk.com, med prosessoren Snapdragon 845 fra Qualcomm. Samsung skal ha kjøpt hele førsteproduksjonen av hva som er verdens kjappeste prosessor for smarttelefoner, ifølge gsmarena.com.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: