Etter 22 timers avhør i forrige uke besluttet politiadvokater som jobber sammen med et team spesialetterforskere, mandag å sikte og utstede en arrestordre på den 48 år gamle visestyreformannen og fungerende sjefen i Samsung Electronics, Lee Jae-yong. Et dommerpanel må godkjenne arrestordren.

Samsung-toppen satt i avhør gjennom hele natten og ble først sluppet ut på morgenkvisten – iført samme klær som han gikk inn i avhøret med. Ifølge sørkoreanske medier fikk han en halvtimes avbrekk for å spise et måltid til 40 kroner fra kantinen.

– To etterforskere gikk inn og ut av avhørsrommet hele tiden for å rapportere til etterforskningslederen. Ingen sov, sier en kilde til Reuters.

Etterforskerne ønsker å komme til bunns i hva som skjedde under et møte mellom Lee og Sør-Koreas president for 18 måneder siden. I løpet av dager ble det overført over 150 millioner kroner fra Samsung til to stiftelser kontrollert av en venninne av president Park Geun-hye.

Venninnen Choi Soon-sil, som har kjent Park siden 1960-tallet, er fengslet og tiltalt for bestikkelser.

– Vi mener at bestikkelsene er knyttet til presidenten. Vi fortsetter etterforskningen, sa pressetalsmann Lee Kyu-chul for spesialetterforskerne på mandag kveld.

«Ekstra forsiktige»

Et dommerpanel skal ta stilling til arrestordren og en foreløpig siktelse på onsdag. Arrestordre er en kjennelse som autoriserer pågripelse og forvaring. Vanligvis utstedes denne av påtalemyndigheten i form av en pågripelsesbeslutning.

Dette er ingen vanlig etterforskning, og et dommerpanel skal avgjøre om det er grunnlag for å sikte og arrestere en av verdens mektigste næringslivstopper. Etterforskerne satt natt til mandag og vurderte alle bevisene i saken før de utstedte arrestordren.

– Dette er et ledd i forsøket på å sikte president Park. De må være ekstra forsiktige. Hvis de ikke kan bevise disse mistankene, vil arrestasjonen bli avvist av retten, sier Chung Sun-sup, som har spesialisert seg på å analysere de sørkoreanske konglomeratene, til Bloomberg News.

Samsung er Sør-Koreas største selskapsgruppe og står for over 15 prosent av den økonomiske verdiskapingen i landet. Over 25 prosent av Sør-Koreas eksport kommer fra Samsung.

Avviser beskyldningene

Samsung avviser i en kort pressemelding at selskapet har betalt bestikkelser til presidentens venninne som motytelse for at det statlige pensjonsfondet stemte for en kontroversiell fusjon mellom to Samsung-selskaper i 2015.

Lederen for pensjonsfondet ble arrestert i desember og formelt tiltalt på mandag.

«Det er vanskelig å forstå beslutningen til spesialetterforskerne. Selskapsgruppen har ikke gitt midler til Choi og hennes bekjente som en motytelse for noe som helst», skriver Samsung.

Fusjonen sikret Lee-familien kontroll over Samsung-gruppen og banet vei for at Lee Jae-yong kunne rykke opp som visestyreformann og i realiteten toppsjef for Samsung-gruppen. Kursen på Samsung Electronics falt med over 2,1 prosent på mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.